Andrej Guštin, 10. 1. 2019

Leto 2019 bo v znamenju astronomije!

 V letu 2019 mineva 100 let od ustanovitve Mednarodne astronomske zveze IAU.

IAU povezuje astronome z vsega sveta. Skozi vse leto bodo potekale aktivnosti, ki želijo poudariti pomen astronomije za izobraževanje, razvoj in povezovanje med narodi. Pridružite se številnim aktivnostim, ki jih bomo organizirali tudi v Sloveniji!

Slovenija se bo v letošnjem letu pridružila 72 državam, kjer bo potekalo več kot 700 astronomskih aktivnosti tako na mednarodni kot na državni ravni. Pobudo je dala Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki letos praznuje sto let, v Sloveniji pa bomo ob tem jubileju praznovali tudi 70-letnico delovanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).

Prvi dogodek, na katerega vas vabimo, je “100 ur astronomije”. Gre za podoben projekt kot ob Mednarodnem letu astronomije 2009. Mednarodni dogodek bo potekal štiri dni, od 10. do 13. januarja, cilj pa je širiti navdušenje in veselje do opazovanja in raziskovanja vesolja. Vsi, ki ste aktivni na področju astronomije (v šolah, astronomskih krožkih, astronomskih društvih), ste toplo vabljeni, da v tem času organizirate astronomske dogodke (opazovanja, predavanja,...) in jih v sklopu projekta “100 ur astronomije” najavite na info@portalvvesolje.si.

 

Seznam astronomskih aktivnosti v Sloveniji je objavljen na Portalu v vesolje (www.portalvvesolje.si), kjer bodo tudi najavljeni vsi dogodki v sklopu praznovanj IAU 100.

 

Spletne povezave

Portal v vesolje - www.portalvvesolje.si

DMFA Slovenije - www.dmfa.si

Slovenska astronomska revija Spika - http://astronomska-revija-spika.si/

Projekt “100 ur astronomije” - https://www.100hoursofastronomy.org/

IAU 100 - https://www.iau-100.org/

 

Informacije

Andreja Gomboc

Nacionalni koordinator IAU 100

Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici

E-mail: andreja.gomboc@ung.si