Mednarodni dan matematike 14.3.2021

Razpis natečaja »Matematika za boljši svet«

Letošnji Mednarodni dan matematike (14.3.2021) Mednarodna matematična unija (IMU) organizira pod geslom »Matematika za boljši svet«.

Podobno kot v lanskem letu tudi letos pri DMFA Slovenije vabimo učence osnovnih in srednjih šol, da sodelujejo z ustvarjanjem plakatov, videoposnetkov, poezije ali drugih del, ki na izviren način prikazujejo kako matematika izboljšuje svet. Tu lahko dobijo svojo priložnost tudi učenci, ki morda niso tekmovalci ali odlični v matematiki, imajo pa veselje do ustvarjanja in jim lahko matematiko na ta način približamo z drugega zornega kota. 

Mentorice in mentorje vabimo, da izdelke predstavijo na svojih šolah v tednu med 8. in 12. marcem 2021 ter nato najboljše med njimi do 2. aprila 2021 prijavijo na krovni natečaj DMFA Slovenije. Prijava bo potekala preko spletnega obrazca. Najzanimivejše izdelke bo komisija DMFA Slovenije nagradila s simboličnimi nagradami in njihove avtorje in mentorje povabila na prireditev Bistroumi 2021 (upamo, da v živo). Komisija bo pri ocenjevanju upoštevala starost udeležencev, izvirnost in matematični navdih izdelkov. 

Na tej spletni strani bomo sproti posodabljali informacije o dogajanjih na šolah. Če boste na vaši šoli izvedli kakšno aktivnost (v živo ali spletno), nam prosim sporočite informacijo o tem na e-naslov matematicnidan@dmfa.si (šola, datum, ime in kratek opis aktivnosti, ime koordinatorja, neobvezno še spletna stran ali fotografija iz preteklega leta...). Prav tako se priporočamo za namige o zanimivih knjigah, filmih, spletnih straneh, ipd., povezanih z letošnjo temo.

Veselimo se vašega sodelovanja!

 

Zakladnica idej

  • Kit Yates, The Maths of Life and Death (predavanje)

 

Seznam aktivnosti na šolah

  • Na OŠ Stična skupaj s PŠ Višnja gora in PŠ Zagradec v letu Josipa Jurčiča organizirajo projekt Deseti škrat. Oglejte si nekatere fotografije ustvarjanja. 
  • Na OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Oskarja Kovačiča, SŠFKZ, OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Prule bodo skupaj izvedli pi-jevo olimpiado.

  • Na OŠ Apače so organizirali tehniški dan Število PI, kjer so učenci s pomočjo merjenja in izračunov iskali vrednost števila PI ter ustvarjali na temo števila PI. Nastalo je PI mesto, najrazličnejši plakati, verige števila PI,  PI-zgodbe in PI-ezija. V ponedeljek 15. 3. 2021 so tudi izvedli šolsko tekmovanje v pomnjenju decimalk števila PI.