Boštjan Kuzman

Mednarodne matematične novice (marec 2021)

Štipendije Marije Kovalevskaye (05.03.2021): Organizatorji kongresa ICM 2021 so na nacionalna matematična društva iz skupine razvitejših držav naslovili pobudo, da naj podprejo udeležbo mladih matematikov in matematičark iz svoje države z nominacijo za štipendije M. Kovalevskaye. Za izbrane kandidate naj bi nacionalna društva financirala pot v Rusijo, štipendija organizatorja pa bi jim omogočila brezplačno lokalno namestitev s prehrano, oprostitev kotizacije in plačila vize z asistenco pri odobritvi. Odbor za matematiko pri DMFA Slovenije idejo podpira in jo bo poskusil realizirati v sodelovanju z zainteresiranimi slovenskimi fakultetami in raziskovalnimi ustanovami.  Morebitne pobude za sodelovanje lahko pošljete na e-naslov Odbora.
 

Poziv IMU k politični toleranci (26.02.2021): Mednarodna matematična unija (IMU) je 26.2.2021 na nacionalna matematična društva naslovila poziv k politični toleranci in proti represiji v Rusiji, s katerim nasprotuje nedavnim aretacijam ruskih matematikov (primer Azafa Miftakhova) in poziva k solidarnosti z zajetimi. IMU je matematična društva obenem pozvala, naj zaradi političnih dogodkov ne bojkotirajo udeležbe na Mednarodnem kongresu matematike v Skt. Petersburgu leta 2021, temveč z udeležbo in konstruktivno držo prispevajo k odprti diskusiji in reševanju problemov. Celotno besedilo poziva (pdf).

Mednarodni dan matematike 2021 (09.03.2021): Mednarodna matematična unija (IMU) vabi k obeležitvi Mednarodnega dneva matematike 14. 3. 2021, katerega letošnja tema je Matematika za boljši svet. V ta namen je že objavljena galerija 2100 matematičnih plakatov, globalno spletno praznovanje pa bo potekalo na mednarodni spletni strani v nedeljo, 14. 3. Aktivno sodelovanje je še možno, vabljeni k udeležbi ali ogledu. Več o aktivnostih v Sloveniji najdete tukaj.
 
Volitve organov IMU (05.01.2021): Izteka se rok za nominacije kandidatov za predsednika in podpredsednika IMU za mandatno obdobje 2023-2026. Volitve bodo potekale na kongresu ICM 2021. Nominacije lahko vloži tudi Odbor za matematiko pri DMFA Slovenije. Morebitne pobude za nominacije lahko pošljete na e-naslov Odbora. Poziv za nominacije kandidatov za ostale funkcije v IMU bo predvidoma objavljen septembra 2021.
 
Nagrada Rolf Schock prize (02.03.2021): Švedska akademija znanosti vabi k vložitvi predlogov za nagrade Rolf Shock prize, ki se podeljujejo za štiri področja: matematiko, logiko in filozofijo, vizualne umetnosti in glasbo. Rok za nominacijo je 15. april 2021. Evropsko matematično društvo (EMS) vabi nacionalna društva k skupnim predlogom.
 
Zbral Boštjan Kuzman, Odbor za matematiko (mathematics@dmfa.si)