1. 6. 2021

Mednarodne matematične novice (junij 2021)

Letno srečanje predstavnikov nacionalnih združenj pri EMS je potekalo 28.5.2021 preko spletne seje. Predsednik EMS Volker Mehrmann je predstavil različne načrtovane aktivnosti združenja (poleg bližnjega 8ECM še praznovanje 30-letnice EMS, vzpostavitev Mlade akademije EMS in tematskih aktivnosti skupin TAG pri EMS), podrobnosti o novostih v zvezi s spletnimi stranmi, publikacijami EMS in bazo zbMATH open pa so predstavili novi uredniki in sodelavci J. Buescu, F. Costa, A. Gaul in K. Hulek, več o tem nekoliko kasneje. Tekoče novice v zvezi z 8ECM sta predstavila T. Pisanski in K. Kutnar, kratke predstavitve svojih društev pa so pripravili I. Agricola (Deutsche Mathematiker-Vereinigung), R. Gologan (Romanian Math Society) in G. Makrides (Cyprus Math Society). Prihajajoči kongres ICM 2022 je predstavil Y. Matiyasevich, aktivnosti angleškega združenja IMA proti diskriminaciji v matematiki pa N. Chamberlain. 

Evropsko matematično združenje (EMS) ima nov logotip in elegantno posodobljeno spletno stran na naslovu http://euromathsoc.org. Na spletni naslovnici najdemo aktualne novice, za meniji pa podatke o združenju in članstvu, spletno revijo, informacije o aktivnostih EMS (nagrade, znanstvene aktivnosti, podpora manj razvitim) ter o različnih dogodkih in prostih delovnih mestih za matematike na različnih evropskih ustanovah.

2021-EMSweb-new
Nova spletna stran EMS

EMS Magazine je nova revija za člane EMS, ki je nadomestila prejšnji EMS Newsletter. Vsi objavljeni članki so po principu online first brezplačno dostopni na spletu že pred izidom tiskane izdaje, ki jo bodo lahko člani EMS še naprej prejemali brezplačno 4x letno, če bodo za to izrazili željo. Prva številka nove revije prinaša pregledne matematične članke treh nedavnih prejemnikov EMS nagrad, prispevek o bazi zbMATH open in različne prispevke v rubrikah Mathematics and arts, Young mathematicians column, ICMI column, ERME column, Book reviews, Solved and unsolved problems. V novi reviji ni več aktualnih novic, ki ostajajo posamično dostopne na spletnih straneh EMS, v zbirni obliki pa v novičniku EMS Digest.

EMS Press je novo podjetje v 100% lasti EMS, na katerega je bila prenesena založniška dejavnost prej samostojnega društva EMS Publishing House. Pomlajena ekipa sodelavcev je poleg nove spletne strani http://ems.press temeljito prenovila tudi različne tehnične procese, ki zdaj omogočajo učinkovito hkratno urejanje spletnih in tiskanih izdaj.

Naročniški model S2O (Subscribe to Open) v letu 2021 uvaja vseh 10 znanstvenih revij EMS, tudi najprestižnejša Journal of EMS. Model S2O nudi odprt dostop za vse bralce brez plačila stroškov s strani avtorja pod domeno, da revija v tekočem letu zbere dovolj naročnin s strani ustanov in posameznikov. Zato je pomembno osvestiti nacionalne konzorcije, univerzitetne knjižnice in sorodne subjekte, da z naročnino na tovrstne revije podpirajo prost dostop do rezultatov aktualnih matematičnih raziskav. Pomenu odprtega dostopa bo posvečena tudi posebna panelna diskusija v okviru kongresa 8ECM.

 

icm2022

Štipendije Kovalevskaya za udeležbo mlade generacije na ICM 2022

Julija 2022 bo v Skt. Petersburgu (Rusija) potekal Mednarodni matematični kongres ICM 2022. Gre za največje svetovno matematično srečanje, ki poteka vsaka 4 leta, na njem pa podeljujejo tudi Fieldsove in druge nagrade. Organizatorji si želijo dobre udeležbe s strani mlajše generacije, zato nameravajo v sodelovanju z nacionalnimi matematičnimi društvi po regionalnih kriterijih podeliti do 1000 štipendij Kovalevskaya. Ta štipendija bo prejemnikom pokrila stroške ruske vize, kotizacije za kongres, lokalne namestitve in prehrane v času kongresa, nacionalna društva pa naj bi izbrala najprimernejše kandidate in jim v sodelovanju z domačimi ustanovami pomagala financirati stroške poti na kongres. Skrajni rok za prijavo s strani ruskega organizatorja bo predvidoma novembra 2021.

Odbor za matematiko pri DMFA Slovenije vabi zainteresirane ustanove (predvsem matematične oddelke fakultet in inštitutov) in tudi posameznike, da čimprej, najkasneje pa do 10. septembra izrazijo željo za nominacijo kandidatov in sodelovanje pri izbirnem postopku v zvezi s štipendijami Kovalevskaya na naslov mathematics@dmfa.si. Zbrane informacije bodo podlaga za pravočasno usklajevanje nadaljnjih korakov.

Nominaciji za predsednika in generalnega tajnika IMU za obdobje 2023–2026.

S strani nominacijskega odbora, ki mu predseduje Wendelin Werner, sta bila soglasno predlagana kandidata Hiraku Nakajima, Japonska, za predsednika IMU, in Christoph Sorger, Francija, za generalnega tajnika IMU. Nacionalni predstavniki lahko posredujejo svoje pripombe do 15. julija 2020, na naslov secretary@mathunion.org. Če ne bo ugovorov, bosta kandidata povabljena, da kot opazovalca sodelujeta na sestankih izvršnega odbora v obdobju do volitev. Volitve bodo potekale na Generalni skupščini IMU 3. in 4. julija 2022 v Sankt Petersburgu, Rusija.

 

Boštjan Kuzman, Odbor za matematiko pri DMFA Slovenije