24. 7. 2021

Dve bronasti medalji na Mednarodni matematični olimpijadi 2021

Od 14. do 24. julija 2021 je v organizaciji Rusije potekala 62. Mednarodna matematična olimpijada (IMO). Tekmovanje bi po prvotnem načrtu moralo potekati v St. Petersburgu, ampak je bilo zaradi pandemije novega koronavirusa podobno kot lansko leto izvedeno na daljavo. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Nejc Amon, Lovro Drofenik in Jaka Vrhovnik s I. gimnazije v Celju, Juš Kocutar z II. gimnazije Maribor, Lana Prijon z Gimnazije Bežigrad ter Gal Zmazek z Gimnazije Ptuj, je tekmovalne naloge skupaj s švicarsko ekipo reševala v Wildhausu v Švici. Vodji ekipe sta bila Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj z DMFA Slovenije.

Na tekmovanju sta Lovro Drofenik in Nejc Amon osvojila bronasto medaljo, Jaka Vrhovnik in Juš Kocutar pa pohvalo. Med 107 sodelujočimi državami je Slovenija ekipno zasedla 64. mesto po skupnem številu točk. Prvo mesto je letos osvojila Kitajska, naslednji dve pa Rusija in Koreja.

V letošnjem letu so potekale tudi volitve za tajnika IMO, na katerih je bil na to funkcijo ponovno izvoljen vodja slovenske ekipe, Gregor Dolinar.