Arhiv novic

25. 7. 2021

Razstava »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov« gostuje v Novi Gorici

 

Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici v avli Mestne občine Nova Gorica na ogled postavil razstavo »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje po slovenskih univerzitetnih mestih.

Razstava je del projekta "Women of mathematics throughout Europe, a gallery of portraits” (https://womeninmath.net) in je bila eden od spremljevalnih dogodkov 8. evropskega kongresa Matematikov junija v Portorožu, v postavitev v Novi Gorici pa bo na ogled od 15 julija do 26. avgusta. 

Vabljeni na ogled!

9. 5. 2021

Vabilo na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«

Vabimo vas na ogled razstave »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje na Univerzi na Primorskem v okviru 8. Evropskega matematičnega kongresa od 15. maja do 30. junija 2021 v avli palače Armerija na Titovem trgu 4 v Kopru. Vstop je brezplačen.

Navodila za obiskovalce

1. Vstop v razstavne prostore je možen v skladu z veljavnimi splošnimi določili za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19.
2. V razstavni prostor vstopite samo, če se dobro počutite. Če se ne počutite dobro, imate vročino, kihate, kašljate ali težko dihate, vas prosimo, da nas obiščete, ko se vaše zdravstveno stanje izboljša.
3. Upoštevajte pravila higiene rok in kašlja. Ob vstopu v razstavni prostor si, prosimo, razkužite roke.
4. V razstavnem prostoru uporabite lastno zaščitno masko.
5. Upoštevajte predpisano medsebojno razdaljo (najmanj 2 m).

O razstavi

Organizator razstave Women of Mathematics throught Europe - A Gallery of portaits / Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov / Donne della matematica in Europa – Galleria di ritratti je Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami, prav tako pa si prizadeva ohraniti zgodovinski spomin na dosežke znanstvenic. Prav zato se razstava, na kateri boste lahko pobliže spoznali razmišljanja 20 izbranih matematičark iz Evrope, navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 v Riu De Janeiru določen za praznovanje žensk v matematiki. Na ta dan je bila leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kljub svoji zgodnji smrti zaradi bolezni je bila profesorica Mirzakhani ena vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme, za svoje delo je leta 2014 prejela najvišjo nagrado v matematični znanosti - Fieldsovo medaljo.

 

3. 3. 2021

Screening of the documentary Picture a Scientist

In honor of the International Women's Day on March 8th a free screening of the documentary Picture a Scientist will be available from March 8th until March 10th 2021. Please register here by March 7th and a link to the movie will be sent to you on March 8th.

On Wednesday, March 10th, at 8PM we will meet on zoom for a relaxed discussion on the movie and on gender equality in the sciences. The discussion will be hosted by Anja Petković. 

1. 3. 2021

Ogled filma Picture a Scientist

V počastitev mednarodnega Dneva žena, 8. marca, vas vljudno vabimo na ogled dokumentarnega filma Picture a Scientist. Brezplačen ogled filma bo na voljo od 8.3. do 10.3.2021. Za ogled filma se najkasneje do 7.3.2021 prijavite tule, v ponedeljek 8.3. 2021 pa boste prejeli povezavo do filma.

V sredo 10.3.2021 ob 20h bo na naslovu https://uni-lj-si.zoom.us/j/94856495144 potekalo sproščeno srečanje z debato o  filmu ter o enakosti med spoloma v znanosti, ki ga bo povezovala Anja Petković.