Odbor za ženske DMFA Slovenije

Marjetka Conradi

Marjetka Conradi

E-pošta: ozz@dmfa.si

Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije deluje po zgledu tovrstnih odborov sorodnih društev. Zavzemamo se za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami. Ker na teh področjih še vedno prevladujejo moški, je naš namen spodbuditi ženske k aktivnim karieram. Delež študentk se je v zadnjih desetletjih sicer povečal, a po drugi strani je rednih profesoric komaj za vzorec, prav tako ženskih vodij programskih skupin in nosilk projektov. Vse to priča o obstoju tako imenovanega steklenega stropa, ki preprečuje ženskam, da bi se povzpele na najvišja mesta v znanstveni in akademski hierarhiji. Zavzemamo se tudi za ohranjanje zgodovinskega spomina na dosežke znanstvenic, za enake možnosti in enako obravnavo obeh spolov tako pri študiju kot tudi na karierni poti in pri pridobivanju raziskovalnih sredstev, za družinam prijazne znanstvene kariere ter za transparentnost postopkov zaposlovanja v akademskem svetu in razdeljevanja raziskovalnih sredstev.
25. 7. 2021

Razstava »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov« gostuje v Novi Gorici

 

Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici v avli Mestne občine Nova Gorica na ogled postavil razstavo »Ženske v matematiki po Evropi – Galerija portretov«, ki gostuje po slovenskih univerzitetnih mestih.

Razstava je del projekta "Women of mathematics throughout Europe, a gallery of portraits” (https://womeninmath.net) in je bila eden od spremljevalnih dogodkov 8. evropskega kongresa Matematikov junija v Portorožu, v postavitev v Novi Gorici pa bo na ogled od 15 julija do 26. avgusta. 

Vabljeni na ogled!