Komisija za popularizacijo fizike v osnovni šoli

Saša Ziherl

Tajnik Komisije:

Saša Ziherl

E-pošta: fios@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
26. 9. 2022

Ekipa za IJSO 2022

V soboto, 24. septembra 2022, je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekal zadnji izbor ekipe, ki bo decembra odpotovala v Kolumbijo na 19. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado. Pričelo se je ob 10.05 in zaključilo ob 13.10; brez odmora. Učenke in učenci (nekatere in nekateri že skoraj 1 mesec dijakinje in dijaki) so 3 ure reševali naloge iz biologije (originalno 9 strani, stisnjeno na 8), kemije (4 strani + periodni sistem na svoji strani) in fizike (4 naloge na 4 straneh).

V ekipo so se uvrstili Blaž Gašperlin (lani devetošolec na OŠ Franceta Prešerna Kranj, zdaj dijak 1. letnika Gimanzije Kranj), Martin Alojz Flisar (lani devetošolec na OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja Črnuče, zdaj dijak 1. letnika Gimnazije Bežigrad), Primož Markovič (devetošolec na OŠ Milana Šuštaršiča, Ljubljana), Tifani Bergel (lani devetošolka na OŠ 16. decembra, Mojstrana, letos dijakinja 1. letnika Gimnazije Jesenice), Svit Miklavčič (lani devetošolec na OŠ Prežihovega Voranca, Ljubljana, letos dijak 1. letnika Gimnazije Vič) in Maj Bombek (lani devetošolec na OŠ Tabor I Maribor, letos dijak 1. letnika Tehniške gimnazije SERŠ Maribor).

Naloge za izbirni test smo sestavili in potem izdelke tudi ocenili (pritožb pa ne sprejemamo) Domen Vaupotič, Iztok Tomažič in Barbara Rovšek.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

BR

22. 9. 2022

19. IJSO bo v Bogoti v Kolumbiji

Od 2. do 12. decembra 2022 bo v glavnem mestu Kolumbije, Bogoti, potekala 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO 2022).

Olimpijade se bo udeležila tudi ekipa učencev/dijakov iz Slovenije, ki jo bomo izbrali v naslednjem tednu -- po izbirnem testu, ki bo v soboto, 24. septembra 2022.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

B.R.

22. 9. 2022

Kje so že 2. priprave na IJSO 2022

Pred enim mesecem (natančneje: od 21. do 27 avgusta 2022) so v domu TIC TNP v Trenti potekale druge priprave na 19. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (IJSO 2022). V Trenti je teden nepozabnih dni preživelo 12 učenk in učencev, ki so se uvrstili v naslednji krog izbirnega postopka za olimpijsko ekipo, ki bo v začetku decembra 2022 zastopala Slovenijo na olimpijadi.

Poslušali so 30 ur predavanj iz fizike, kemije in biologije, se astronomsko orientirali v Trenti (vasi), se kopali v Soči (reki), sprehodili po Soški poti (dol grede; nazaj pa z avtobusom) do Soče (vasi), si kuhali šmorn (pardon, carski praženec, pa še kaj), pomivali posodo (z nekoliko manjšim navdušenjem), se do poznega večera zabavali s taborniškimi igrami, ki jih ima na zalogi Eva, študentka Pedagoške fakultete in taborniška vodnica, ki je skupaj s kolegico Anjo skrbela za prehrano in splošno blagostanje nadarjene mladine.

 

Predavanja smo v Trenti izvedli biologa Iztok Tomažič in Jerneja Ambrožič Avguštin, kemik (pa ne le to) Domen Vaupotič ter fiziki Rok Venturini, Tomaž Cvetko in Barbara Rovšek. Predavali smo o evoluciji, genetiki, kemijski kinetiki, kislinah in bazah, kemijski termodinamiki, redoks in ionskih reakcijah, elektronski konfiguraciji, valovanju, gibalni količini, 2. Newtonovem zakonu, splošni plinski enačbi, silah pri kroženju in gravitaciji.

V soboto, 24. septembra 2022 pa je na sporedu še 2. in zadnji izbirni test, ki bo odločal o članih ekipe. Test bo potekal na Pedagoški fakulteti in bo trajal 3 ure.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

Barbara Rovšek

22. 9. 2022

Sprememba v vrhu "komisije"

Z začetkom novega šolskega leta (2022/2023) prevzema naloge, zadolžitve in odgovornosti tajnika Komisije za tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike Saša Ziherl

V zadnjih 13 letih (od šolskega leta 2009/2010 do 2021/2022) je to delo opravljala Barbara Rovšek.

1. 2. 2022

Predregistracija na IJSO 2022

19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada (IJSO) bo potekala med 1. in 11. decembrom 2022 v Kijevu v Ukrajini.

Pravkar smo uspešno opravili pred-registracijo slovenske ekipe. Olimpijade se nameravamo udeležiti v živo,

polno cepljeni (s potrdili o tem).

16. 12. 2019

Učni načrt Mednarodne juniorske naravoslovne olimpijade

Učni načrt MJNO vsebuje nekatere vsebine, ki jih v veljavnih učnih načrtih naravoslovnih predmetov v slovenski osnovni šoli ni. Original učnega načrta (v angleščini) je tu, preveden v slovenščino pa tu.

7. 2. 2018

OBRAZCI in OCENJEVANJE

Tole je stalna bližnjica k fizikalnim obrazcem s tabelo gostot, ki so dovoljen pripomoček na vseh stopnjah tekmovanja iz znanja fizike za Stefanova priznanja.

Tole pa je stalna bližnjica k navodilom za vrednotenje (ocenjevanje) izdelkov tekmovalcev, ki se jih držimo na vseh stopnjah tekmovanja.