Komisija za popularizacijo fizike v osnovni šoli

Barbara Rovšek

Tajnik Komisije:

Barbara Rovšek

E-pošta: fios@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
29. 10. 2021

Tretji teden priprav za IJSO 2021

V času jesenskih počitnic za šolarje in dijake (od ponedeljka, 24., do petka, 29. oktobra 2021) smo na Pedagoški fakulteti, Biotehniški fakulteti (Oddelku za biologijo) in Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo izpeljali še tretji teden priprav za učenca in 5 dijakov, ki se bodo decembra udeležili 18. Mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade. Na priprave smo sicer povabili razširjeno ekipo; od 12 povabljenih jih je jesenske počitnice za dobrih 30 ur pouka na fakultetah zamenjalo 10. 

Tokratne priprave so bile delno tudi eksperimentalne. Tekmovanje sestavljajo trije tekmovalni dnevi in eden od njih je namenjen eksperimentalnim nalogam, ki jih udeleženci rešujejo ekipno. Dobro je, če že kdaj pred tekmovanjem vidijo in v električni krog vežejo na primer multimeter, in da znajo pravilno izmeriti tokove in napetosti v krogu. Izkazalo se je, da skoraj nihče od udeležencev priprav, letos dijakov 1. letnika srednjih šol, v lanskem letu ni imel priložnosti eksperimentirati z električnimi krogi (in tudi čim drugim ne), kar niti ni presenetljivo, glede na to, kako je v lanskem šolskem letu pretežno potekal pouk.

Tudi biološki in kemijski del priprav sta bila tokrat v znatni meri eksperimentalna. 

Priprave smo izvedli Michel Adamič, Domen Vaupotič, Ana Pšeničnik, Jure Mravlje, Jernej Markelj in Barbara Rovšek.

 

14. 9. 2021

Člani ekipe za IJSO 2021

V ekipo za Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (IJSO 2021) so se uvrstili devetošolec Martin Alojz Flisar z osnovne šole narodnega heroja Maksa Pečarja, Črnuče, ter lanski devetošolci, zdaj pa že dijaki 1. letnikov gimnazij Enej Jauk (OŠ Miška Kranjca Ljubljana), Aleksander Kosanović (OŠ Rodica), Tomaž Holc (OŠ Breg, Ptuj), Žan Arsov (OŠ Brezovica pri Ljubljani) in Aljaž Erman (OŠ Križe).

Slučajno imamo fotografijo, na kateri jih je 5 (od naštetih 6), ko na pripravah, ki so bile konec avgusta na Bledu, še zvečer, ko bi lahko igrali tarok, šah ali pa se zabavali in družili kako drugače, diskutirajo o (fizikalnih ali kemijskih) problemih tistega dne. No, kam jih je to pripeljalo? V ekipo za IJSO 2021!

16. 12. 2019

Učni načrt Mednarodne juniorske naravoslovne olimpijade

Učni načrt MJNO vsebuje nekatere vsebine, ki jih v veljavnih učnih načrtih naravoslovnih predmetov v slovenski osnovni šoli ni. Original učnega načrta (v angleščini) je tu, preveden v slovenščino pa tu.

7. 2. 2018

OBRAZCI in OCENJEVANJE

Tole je stalna bližnjica k fizikalnim obrazcem s tabelo gostot, ki so dovoljen pripomoček na vseh stopnjah tekmovanja iz znanja fizike za Stefanova priznanja.

Tole pa je stalna bližnjica k navodilom za vrednotenje (ocenjevanje) izdelkov tekmovalcev, ki se jih držimo na vseh stopnjah tekmovanja.