Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
25. 8. 2019

51. Mednarodna fizikalna olimpijada

Bo v Vilni, glavnem mestu Litve, med 18. in 26. julijem 2020.

     Deli


 

20. 8. 2019

Sobotne jesensko - zimske teoretične priprave na tekmovanja

Bodo potekale tudi letos, na običajnem mestu (Pedagoški fakulteti v Ljubljani). Od septembra 2019 do konca januarja 2020 jih bomo organizirali 8-krat, ob sobotah, ko ni drugih matematično-naravoslovno-logičnih tekmovanj ali izbirnih testov. Na priprave ste vabljeni vse dijakinje in dijaki, ki imate veselje s fiziko in bi se radi preizkusili tudi na tekmovanjih ter se na priprave pravočasno prijavite. Priprave vodiva Jurij Bajc in Barbara Rovšek.

Priprave bodo 

21. 9. 2019,

12. in 19. 10. 2019,

16. in 23. 11. 2019,

7. in 21. 12. 2019,

18. 1. 2020.

Vsakič bodo priprave res potekale, če vas bo prijavljenih vsaj 8. Prijaviš se tule:

      Deli

30. 7. 2019

Jurij Bajc član posvetovalnega sveta IPhO

Novi predsednik MFO (Rajdeep Singh Rawat iz Singapurja), prenovljena sestava posvetovalnega sveta MFO (Advisory Committee IPhO) : v njem je tudi Jurij Bajc, vodja tekmovanj v znanju fizike za srednješolce in dolgoletni vodja slovenskih olimpijskih ekip.

     Deli


25. 7. 2019

Alumni IPhO

Z menjavo predsednika Mednarodne fizikalne olimpijade (MFO, IPhO) se bo (končno) posodobila tudi spletna stran MFO in njene vsebine. Med akcijami novega predsednika pa je tudi ustanovitev kluba alumnov MFO. K vpisu med alumne ste vabljeni vsi člani olimpijskih ekip v preteklosti (pa tudi vodje ekip in morebitni ostali udeleženci olimpijade).

     Deli


 

16. 7. 2019

Povzetek IPhO 2019

Tole so naši zmagovalci — z desne: Aleš, Vladimir, Tevž, Klemen in Sašo —, ovešeni z medaljami, 14. julija 2019 pod vročim izraelskim (malo čez) opoldanskim soncem na trgu Leonarda Bernsteina pred največjo koncertno dvorano v Tel Avivu, Avditoriumom Charlesa Bronfmana, domom Izraelskega simfoničnega orkestra, potem ko so večer prej na istem trgu nastopili prav ti filharmoniki pod dirigentsko palico svojega maestra Zubina Mehte, na odprtem koncertu, s katerim so počastili 50 letnico — ne Mednarodne fizikalne olimpijade, ampak glasbenega udejstvovanja omenjenega slavnega dirigenta. Prav lepo naključje, in še lepše bi bilo, če bi bili mi tudi takrat na trgu. Aha, seveda, zaključna slovesnost je potekala prav v tej imenitni dvorani!

Kar se olimpijade tiče, pa takole: tekmovalne naloge so bile super težke, ampak to ni nič hudega, ker so bile za vse enake. Porazdelitev po skupnih točkah je na sliki, vseh možnih je bilo 50, 30 za 3 teoretične naloge in 20 za 2 eksperimentalni nalogi. Svetlo modra črta označuje mejo točk za pohvale, oranžna za bronasto medaljo, siva za srebrno medaljo in rumena za zlato. Zlato medaljo je prejelo 34 tekmovalcev (od, kot smo že povedali, 360, in Tevž je bil 17.)

Če koga zanimajo naloge (prevedene v najlepšo slovenščino, ki sva jo vodji ekipe Jure in Barbara zmožna spravit skupaj v skopo odmerjenem času za prevajanje), tule so: 1. teoretična, 2. teoretična, 3. teoretična, 1. eksperimentalna, 2. eksperimentalna.

Olimpijada je odlično uspela. Organizatorji so se izkazali in poskrbeli, da je vse potekalo gladko in brez zapletov. Iz Tel Aviva se vsi člani ekipe in vodji vračamo z lepimi vtisi in spomini na Tel Aviv, Jeruzalem, Haifo, Nazaret, Mrtvo morje in Akro ter na navdušene, neutrudne in neuničljive spremljevalke in spremljevalce ekip in vodij ekip, Noo, Malkiela in vse ostale.

     Deli


 

14. 7. 2019

ZLATA MEDALJA za Slovenijo na 50. MFO v Tel Avivu

 

Danes, 14. julija 2019, se je v Tel Avivu v Izraelu slovesno zaključila 50. Mednarodna fizikalna olimpijada (MFO oz. IPhO, International Physics Olympiad). Nismo se še naveličali objavljanja bombastičnih novic; tule je nova: TEVŽ LOTRIČ, dijak (šele) 3. letnika Gimnazije Kranj, je v Tel Avivu osvojil  zlato medaljo  in v absolutni konkurenci 360 dijakov iz 78 držav osvojil 17. mesto. Od evropskih tekmovalcev so pred njim višje uvrščeni le 3 Rusi. To je neizpodbitno največji dosežek posameznika iz Slovenije v polstoletni zgodovini tega tekmovanja in šele 3. zlata medalja za Slovenijo (prvo zlato je osvojil Matija Perne leta 2002 na Baliju v Indoneziji, drugo pa Aleksej Jurca leta 2017 v Yogyakarti Indoneziji). 

Ob tem omenimo še dobre dosežke ostalih 4 mušketirjev: poleg Tevža sta medalji - bronasti - osvojila še Klemen Bogataj iz Gimnazije Škofja Loka in Sašo Domadenik iz II. gimnazije Maribor. Vladimir Smrkolj iz Gimnazije Bežigrad Ljubljana je prejel pohvalo, Alešu Globočniku iz Gimnazije Kranj pa je do pohvale zmanjkala 1 točka.

Tevž Lotrič medalje ni odnesel naravnost domov, ampak že opravljata skupen ovinek mimo Batha v Angliji, kjer bodo jutri, 15. julija 2019, otvorili 60. Mednarodno matematično olimpijado. Ker je Tevž letos zaključil šele 3. letnik gimnazije, bo lahko svoje izjemne fizikalne in matematične sposobnosti na olimpijadah preverjal tudi prihodnje leto in trenutni beri dveh zlatih medalj z mednarodnih olimpijad v znanju - prvo je letos osvojil na 3. evropski fizikalni olimpijadi v Rigi - dodal še kakšen uspeh (da ne zremo predaleč v prihodnost).

     Deli


 

9. 7. 2019

Lep pozdrav iz Tel Aviva

 

V nedeljo, 7. julija 2019, se je v Tel Avivu v Izraelu z večerno slavnostno otvoritvijo pričela 50. Mednarodna fizikalna olimpijada. Udeležuje se jo 78 držav, kar je nekoliko manj kot običajno (ko jih je tipično med 85 in 89) in približno 364 dijakov. Med državami je tudi Slovenija, in med dijaki tudi 5 naših: Tevž Lotrič in Aleš Globočnik iz Gimnazije Kranj, Klemen Bogataj iz Gimnazije Škofja Loka, Sašo Domadenik iz II. gimnazije Maribor in Vladimir Smrkolj iz Gimnazije Bežigrad. Tevž in Vladimir sta se letos udeležila tudi 3. evropske fizikalne olimpijade, za ostale 3 pa je 50. MFO prva in edina letošnja olimpijada.

Prihod na letališče Ben Gurion v Tel Avivu; ekipa z vodjema Barbaro Rovšek in Jurijem Bajcem.

V ponedeljek so vodje ekip cel dan razpravljali o treh teoretičnih nalogah in jih potem prevajali v svojih 78 jezikov (vse so osnovane na poskusih, to zdaj že lahko povemo), medtem ko so se dijaki namakali v Mrtvem morju. Gotovo tudi tam razprave ni manjkalo - o zanimivih geofizikalnih posebnostih mrtvomorske depresije in zračnem tlaku, ki je višji kot na n.v. 0.  Danes se z včeraj prevedenimi nalogami ukvarjajo dijaki, vodje ekip pa bomo obiskali Jeruzalem, kjer bomo preživeli cel dan.

Vodje ekip pred delom.

Tu in tam objavimo kakšno svežo novico na Twitterju in Instagramu. Spremljajte nas!

8. 6. 2019

Poročanje o dosežkih na 3. EFO doma in po svetu

O svojih izjemnih dosežkih na 3. Evropski fizikalni olimpijadi so se razpisali časopisi v različnih državah. Turška ekipa se je med ekipami iz 35 sodelujočih držav odrezala najbolje: osvojili so 3 zlate medalje. Turška tiskovna agencija navaja tudi skupne ekipne točke: njihova ekipa je bila prva, dosegli so 136.5 točk. Druga je bila Estonija s 117.8 točkami, tretja pa Slovenija s 112.3 točkami. Sledita Bolgarija  s 107.4 in Singapur s 106.6 točkami.

V indonezijskem spletnem časopisu The Jakarta Post ponosno objavljajo novico, da je njihova ekipa (s 6 člani) na istem tekmovanju prejela zlato, srebrno in bronasto medaljo. Vietnam breaking news poroča, da Vietnamese students shine at European Physics Olympiad 2019, pri čemer se jim svetijo osvojene in okoli vratov obešene srebrna in 2 bronasti medalji ter pohvala. In tako naprej.

Vietnam ima okoli 95 milijonov prebivalcev, Turčija 80 milijonov, Estonija 1,3 milijona, Bolgarija 7 milijonov, Indonezija 264 milijonov (leta 2017), Slovenija pa 2 milijona. Koliko štejejo in kolikšen odmev imajo medalje, ki so jih na 3. EFO osvojili naši dijaki (spomnimo: 2 zlati, srebrna, bronasta in pohvala)? Toliko, da je STA (slovenska tiskovna agencija) za objavo novice na STA znanost potrebovala 2 dni, ostali časopisi pa se (zaenkrat?) sploh še niso odzvali, čeprav smo jih o uspehu slovenske ekipe obvestili 1 uro po zaključni slovesnosti.

6. 6. 2019

Priprave na moderacijo v Rigi

4. 6. 2019

Fenomenalen uspeh mladih fizikov na 3. EFO v Rigi

V glavnem mestu baltske države Latvije, Rigi, se je pravkar zaključila 3. Evropska fizikalna olimpijada (EFO). Na njej je sodelovalo 170 dijakov iz 35 evropskih in gostujočih držav. Slovensko ekipo so sestavljali 3 dijaki Gimnazije Bežigrad iz Ljubljane; maturanta Marko Čmrlec in Andraž Jelinčič ter dijak 3. letnika Vladimir Smrkolj, pa še dijak 3. letnika Gimnazije Kranj Tevž Lotrič in dijak 2. letnika Gimnazije Škofja Loka Simon Bukovšek.

Marko Čmrlec ...

... in Tevž Lotrič na Bistroumih 2019, foto: Jan Šuntajs

Slovenska ekipa je na olimpijadi dosegla fenomenalen uspeh. Marko Čmrlec in Tevž Lotrič sta v absolutni konkurenci vseh udeležencev (evropskih in gostov) osvojila 3. in 5. mesto ter zlati medalji, Andraž Jelinčič srebrno, Vladimir Smrkolj bronasto medaljo in najmlajši, Simon Bukovšek, pohvalo. Marko Čmrlec je prejel tudi posebno pohvalo za najboljši dosežek pri teoretičnem delu tekmovanja, kar je zgodovinski podvig, ki doslej ni uspel še nobenemu slovenskemu dijaku, čeprav se fizikalnih olimpijad udeležujemo že dolga leta. Marko Čmrlec in Tevž Lotrič se bosta poleti udeležila tudi Mednarodne matematične olimpijade, ki se bo odvijala v Bathu v Veliki Britaniji, po matematični olimpijadi se bo v začetku avgusta Marko udeležil Mednarodne olimpijade v astronomiji in astrofiziki na Blatnem jezeru na Madžarskem, Tevž Lotrič in Vladimir Smrkolj pa se bosta udeležila še 50. Mednarodne fizikalne olimpijade, ki bo drugi teden julija v Tel Avivu v Izraelu.

V Rigo so dijaki z vodjema ekipe Jurijem Bajcem in Barbaro Rovšek pripotovali v petek, 31. maja. V soboto, 1. junija so od 9.30 do 14.30 eksperimentirali z radijskimi valovi; preučevali so potovanje radijskih valov skozi kovinske cevi in vodo ter določali koeficiente dušenja ter lomni količnik vode za to elektromagnetno valovanje. V nedeljo so z delom začeli ob 9.00 in 5 ur reševali 3 teoretične naloge: določali temperaturo zrn sodre v ozračju s temperaturnim obratom, računali tirnico kotaleče se enakomerno nabite krogle v homogenem magnetnem polju ter hitrost, s katero iz poljubno vrteče se šobe izteka voda, kar so lahko določili z analizo grafa, ki je prikazoval obliko izteklega curka v nekem trenutku. Besedilo nalog v angleščini je tukaj, tu pa še slovenski prevod teoretičnih nalog, eksperimentalne naloge in fotografija pripomočkov.

Na prehodu prihodnje pomladi v poletje bo v Bukarešti v Romuniji potekala 4. EFO, čez 2 leti pa, kot načrtujemo pri DMFA Slovenije, 5. EFO v Ljubljani. Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije organizira tekmovanja srednješolcev v znanju fizike že 57 let, in leta 2021 bomo organizirali tudi  Evropsko fizikalno olimpijado. Na slikah sta dobitnika zlatih medalj Marko in Tevž ter celotna super uspešna ekipa mladih slovenskih fizikov. 

2. 6. 2019

Obujanje spomina na 2. EuPhO

Pred enim letom je v Moskvi potekala 2. evropska fizikalna olimpijada. V kratkem videu so ujeti trenutki, ki prikažejo vzdušje na tekmovanju.

31. 5. 2019

Riga, Latvija: otvoritev 3. EuPhO

Pozno popoldne, 31. maja 2019, se je v imenitni dvorani Naravoslovne hiše (House of Science) Latvijske Univerze v Rigi odvila otvoritev 3. Evropske fizikalne olimpijade. Vseh sodelujočih držav je 35 in tiste med njimi, ki niso evropske (Bangladeš, Singapur, Vietnam, Brazilija, Armenija, Tadžikistan, Indonezija, morda še katera), se olimpijade udeležujejo izven konkurence.

Našo zaenkrat dobro razpoloženo (in naj tako ostane tudi po tekmovanju;) ekipo spremlja vodička Laura. 

28. 5. 2019

Priprave na olimpijadi

Od sobote, 25. maja, do torka, 28. maja, potekajo na Pedagoški fakulteti in Fakulteti za matematiko in fiziko priprave dijakov na fizikalni olimpijadi. Priprave vodijo Jurij Bajc, Bojan Golli, Gregor Skačej in Martin Klanjšek. Na fotografiji so člani obeh ekip razen enega. Kdo tu manjka?!?

(foto: Jan Šuntajs)

 

27. 5. 2019

Ekipa za 3. EFO

V petek 31. maja 2019 leti v Rigo, glavno mesto Latvije, na 3. Evropsko fizikalno olimpijado ekipa dijakov, ki so se uvrstili v olimpijsko ekipo. V soboto 25. maja jih je na pripravah na tekmovanje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani zalotil, pred tablo postrojil in fotografiral  Jan Šuntajs. Stojijo, z leve, Simon Bukovšek z Gimnazije Škofja Loka, Tevž Lotrič z Gimnazije Kranj, Marko Čmrlec, Vladimir Smrkolj in Andraž Jelinčič z Gimnazije Bežigrad. Na pripravah so se ukvarjali z elektrostatiko; metodo reševanja elektrostatskih problemov z zrcaljenjem nabojev jim je razložil Jurij Bajc.

9. 5. 2019

Andraž Jelinčič ...

... je trenutno še dijak Gimnazije Bežigrad, kmalu bo maturant. Ne le, da se je uvrstil v ekipe za vse največje MFA olimpijade - 59. MMO, 50. MFO in 13. MOAA -; na vseh tekmovanjih, ki se jih je letos udeležil, je tudi zmagal. Prve nagrade je pobral na državnem tekmovanju srednješolcev v znanju matematike za Vegova priznanja, državnem tekmovanju v znanju fizike za Stefanova priznanja in državnem tekmovanju iz astronomije in astrofizike za Dominkova priznanja. Študirat se odpravlja v Anglijo. Ko ne rešuje matematičnih, fizikalnih in astrofizikalnih problemov, bere fantazijsko literaturo in je vodnik pri tabornikih.

Foto: Jan Šuntajs

15. 4. 2019

Konferenca o poučevanju matematike, fizike in astronomije

Konec septembra - 27. in 28. 9. 2019 - bomo na Bledu organizirali Konferenco o poučevanju matematike, fizike in astronomije. Glavni temi konference bosta delo z nadarjenimi učenci ter sodobne teme in pristopi k poučevanju. Dobrodošli bodo prispevki učiteljev matematike, fizike in astronomije na osnovnih in srednjih šolah. Podrobnejše informacije bomo objavili kmalu.