Komisija za popularizacijo fizike v srednji šoli

Jurij Bajc

Tajnik Komisije:

Jurij Bajc

E-pošta: fiss@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
14. 11. 2021

Iščemo prostovoljce za 6. Evropsko fizikalno olimpijado

V Ljubljani bomo prihodnje leto med 20. in 24. majem gostili 6. Evropsko fizikalno olimpijado EFO 2022 (EuPhO, European Physics Olympiad). Pričakujemo udeležbo okoli 35 držav, pri čemer šteje vsaka državna ekipa 5 dijakov in enega ali dve vodji ekipe. Ekipe bodo večinoma (a ne le) iz evropskih držav. 

K sodelovanju vabimo študentke in študente, ki bi na olimpijadi prevzeli vlogo vodičk in vodičev posameznih ekip. Za vsako vodičko in vodiča to pomeni 4-dnevno celodnevno prisotnost (od petka popoldne do torka popoldne), ker bi spremljala svoje budne ekipe neprestano -- razen v soboto in nedeljo dopoldne, ko bosta potekala oba 5-urna dela tekmovanja.  

Želimo si, da bi za vsako državno ekipo našli par vodičev (vsekakor pa vsaj enega). Pogoj za sodelovanje je tekoče sporazumevanje v angleščini (in to bo krasna priložnost za vajo iz sporazumevanja), če pa govoriš še kateri drug tuj jezik (italijansko, nemško, švedsko, madžarsko, rusko, francosko, portugalsko, makedonsko, romunsko, bolgarsko, estonsko ...) še toliko bolje (in boš lahko morda vadila ali vadil tudi tega). 

V času olimpijade bomo poskrbeli tudi za prehrano vodičev (in za nekatere tudi za prenočišče v M Hotelu pri Kinu Šiška).

Prva EFO je bila leta 2017 v Talinu v Estoniji, druga leta 2018 v Moskvi v Rusiji, tretja leta 2019 v Rigi v Latviji, potem sta bili naslednji dve na žalost na daljavo, in 6. bo leta 2022 v Ljubljani.

Če si komunikativna oseba in rada spoznavaš nove ljudi, zanimajo te tudi tuje dežele in njihove kulture, je sodelovanje na EFO v Ljubljani enkratna priložnost: tuje dežele pridejo k nam! Zainteresiranim prostovoljkam in prostovoljcem bomo razložili več podrobnosti na srečanju, ki ga bomo organizirali po Zoomu. Na to srečanje se prijaviš tako, da izpolniš obrazec spodnji obrazec.

 29. 10. 2021

Tretji teden priprav za IJSO 2021

V času jesenskih počitnic za šolarje in dijake (od ponedeljka, 24., do petka, 29. oktobra 2021) smo na Pedagoški fakulteti, Biotehniški fakulteti (Oddelku za biologijo) in Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo izpeljali še tretji teden priprav za učenca in 5 dijakov, ki se bodo decembra udeležili 18. Mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade. Na priprave smo sicer povabili razširjeno ekipo; od 12 povabljenih jih je jesenske počitnice za dobrih 30 ur pouka na fakultetah zamenjalo 10. 

Tokratne priprave so bile delno tudi eksperimentalne. Tekmovanje sestavljajo trije tekmovalni dnevi in eden od njih je namenjen eksperimentalnim nalogam, ki jih udeleženci rešujejo ekipno. Dobro je, če že kdaj pred tekmovanjem vidijo in v električni krog vežejo na primer multimeter, in da znajo pravilno izmeriti tokove in napetosti v krogu. Izkazalo se je, da skoraj nihče od udeležencev priprav, letos dijakov 1. letnika srednjih šol, v lanskem letu ni imel priložnosti eksperimentirati z električnimi krogi (in tudi čim drugim ne), kar niti ni presenetljivo, glede na to, kako je v lanskem šolskem letu pretežno potekal pouk.

Tudi biološki in kemijski del priprav sta bila tokrat v znatni meri eksperimentalna. 

Priprave smo izvedli Michel Adamič, Domen Vaupotič, Ana Pšeničnik, Jure Mravlje, Jernej Markelj in Barbara Rovšek.