Komisija za popularizacijo matematike v srednji šoli

Sandra Cigula

Tajnik Komisije:

Sandra Cigula

E-pošta: mass@dmfa.si

Prosimo Vas, da za vsa vprašanja v zvezi s tekmovanji uporabljate le elektronsko pošto, še prej pa preverite, ali ni morda odgovor na Vaše vprašanje že objavljen na naših spletnih straneh. Prosimo Vas tudi, da po elektronski pošti ne sprašujete o dosežkih na tekmovanjih, saj vam na ta način informacije ne bomo posredovali. Če ste geslo izgubili, se obrnite na vašega učitelja pri ustreznem predmetu.
18. 10. 2021

Bron na Srednjeevropski matematični olimpijadi

Od 23. do 29. avgusta 2021 je v Zagrebu na Hrvaškem potekala Srednjeevropska matematična olimpijada.  Bila je ena redkih olimpijad letos, ki so potekale v živo. Slovenijo so zastopali Matija Skrt z Gimnazije Nova Gorica, Katarina Grilj s Srednje šole Slovenska Bistrica, Tilen Šket s I. gimnazije v Celju, Rok Hladin s I. gimnazije v Celju, Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad in Lenart Dolinar z Gimnazije Bežigrad. Matija Skrt je prejel pohvalo, Katarina Grilj pa bronasto medaljo. Ekipo sta spremljala Tevž Lotrič in David Opalič. Vsem tekmovalcem čestitamo!

18. 10. 2021

Bronasta medalja na Romanian Master of Mathematics

Od 10. do 16. oktobra je potekalo 13. tekmovanje Romanian Master of Mathematics, ki se običajno odvije v Bukarešti v Romuniji, letos pa je zaradi pandemije potekalo na daljavo. Slovenski tekmovalci so tekmovanje pisali v Plemljevi vili na Bledu. Ekipo so sestavljali Simon Bukovšek z Gimnazije Kranj, Lovro Drofenik s I. gimnazije v Celju, Juš Kocutar z II. gimnazije Maribor, Jan Pantner s ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija, Lana Prijon z Gimnazije Bežigrad in Jaka Vrhovnik s I. gimnazije v Celju. Vodji ekipe sta bila Jakob Jurij Snoj in Luka Horjak.

Na tekmovanju je v zelo močni konkurenci, ki jo večinoma sestavljajo tekmovalci držav, tradicionalno zelo uspešnih na Mednarodni matematični olimpijadi, Lovro Drofenik z 21 točkami osvojil bronasto medaljo, Jaka Vrhovnik in Lana Prijon pa sta za v celoti pravilno rešeno nalogo prejela pohvalo.

24. 7. 2021

Dve bronasti medalji na Mednarodni matematični olimpijadi 2021

Od 14. do 24. julija 2021 je v organizaciji Rusije potekala 62. Mednarodna matematična olimpijada (IMO). Tekmovanje bi po prvotnem načrtu moralo potekati v St. Petersburgu, ampak je bilo zaradi pandemije novega koronavirusa podobno kot lansko leto izvedeno na daljavo. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Nejc Amon, Lovro Drofenik in Jaka Vrhovnik s I. gimnazije v Celju, Juš Kocutar z II. gimnazije Maribor, Lana Prijon z Gimnazije Bežigrad ter Gal Zmazek z Gimnazije Ptuj, je tekmovalne naloge skupaj s švicarsko ekipo reševala v Wildhausu v Švici. Vodji ekipe sta bila Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj z DMFA Slovenije.

Na tekmovanju sta Lovro Drofenik in Nejc Amon osvojila bronasto medaljo, Jaka Vrhovnik in Juš Kocutar pa pohvalo. Med 107 sodelujočimi državami je Slovenija ekipno zasedla 64. mesto po skupnem številu točk. Prvo mesto je letos osvojila Kitajska, naslednji dve pa Rusija in Koreja.

V letošnjem letu so potekale tudi volitve za tajnika IMO, na katerih je bil na to funkcijo ponovno izvoljen vodja slovenske ekipe, Gregor Dolinar.

5. 7. 2021

Ekipe na letošnjih mednarodnih matematičnih tekmovanjih

Spomladi so v okviru celoletnih priprav na mednarodno matematično olimpijado potekali trije izbirni testi, na katerih so dijaki preverili svoje matematične sposobnosti, v katerih so se urili čez leto v sklopu dvanajstih štiriurnih predavanj, ki so se zaradi pandemije letos prvič izvajala prek spleta. Najuspešnejši tekmovalci so bili za svoj celoleten trud nagrajeni z uvrstitvijo v slovenske ekipe za mednarodna matematična tekmovanja.

Na Mednarodno matematično olimpijado (vodji ekipe: Gregor Dolinar, Jakob Jurij Snoj), ki bo potekala od 14. do 24. 7. na daljavo v organizaciji Rusije, naša ekipa pa jo bo na povabilo pisala v Švici, se je uvrstilo šest najboljših tekmovalcev po rezultatih izbirnih testov:

 • Nejc Amon, I. gimnazija v Celju
 • Lovro Drofenik, I. gimnazija v Celju
 • Juš Kocutar, II. gimnazija Maribor
 • Lana Prijon, Gimnazija Bežigrad
 • Jaka Vrhovnik, I. gimnazija v Celju
 • Gal Zmazek, Gimnazija Ptuj

Na Srednjeevropsko matematično olimpijado (vodji ekipe: David Opalič, Tevž Lotrič), ki bo potekala avgusta v Zagrebu na Hrvaškem, se je uvrstilo naslednjih šest najboljših tekmovalcev po rezultatih izbirnih testov, ki še niso v 4. letniku:

 • Lenart Dolinar, Gimnazija Bežigrad
 • Katarina Grilj, SŠ Slovenska Bistrica
 • Rok Hladin, I. gimnazija v Celju
 • Vid Kavčič, Gimnazija Bežigrad
 • Matija Skrt, Gimnazija Nova Gorica
 • Tilen Šket, I. gimnazija v Celju

Na Evropsko dekliško matematično olimpijado (vodji ekipe: Ana Meta Dolinar, Luka Horjak), ki je potekala od 9. do 15. 4. na daljavo v organizaciji Gruzije, so se uvrstile štiri najboljše tekmovalke po dodatnem izbirnem testu za to tekmovanje:

 • Katarina Grilj, SŠ Slovenska Bistrica
 • Lana Prijon, Gimnazija Bežigrad
 • Kaja Rajter, II. gimnazija Maribor
 • Tjaša Sušnik, Gimnazija Kranj

Katarina Grilj je osvojila bronasto medaljo.

Na Romanian Master of Mathematics (vodji ekipe: Jakob Jurij Snoj, Luka Horjak), ki bo predvidoma potekal oktobra na daljavo v organizaciji Romunije, se je uvrstilo šest najboljših tekmovalcev po točkah s 1. izbirnega testa in dodatnega izbirnega testa za to tekmovanje:

 • Simon Bukovšek, Gimnazija Kranj
 • Lovro Drofenik, I. gimnazija v Celju
 • Jan Pantner, ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija
 • Lana Prijon, Gimnazija Bežigrad
 • Jaka Vrhovnik, I. gimnazija v Celju
 • Gal Zmazek, Gimnazija Ptuj

Izbirni proces je vsako sestavljen iz predavanj, ki se jih lahko udeležijo vsi zainteresirani dijaki. Na predavanjih udeleženci spoznajo širok nabor tem, ki se večinoma ne obravnavajo v šolskem učnem načrtu in v grobem pokrivajo štiri glavna področja tekmovalne matematike: algebro, kombinatoriko, geometrijo in teorijo števil. Ker je za uspeh ključno sprotno delo, morajo tekmovalci za uvrstitev v ekipe sproti reševati tudi domače naloge, ki se praviloma objavijo po vsakem predavanju, tekom leta pa se lahko preizkusijo tudi v neobveznih tekmovanjih za trening ter raznih dopisnih mednarodnih tekmovanjih. Čez leto so nato organizirani tri izbirni testi, na podlagi katerih se določijo ekipe za Mednarodno matematično olimpijado ter ostala mednarodna matematična tekmovanja, na katerih Slovenija sodeluje. Zaradi pandemije je bilo nekaj izmed omenjenih tekmovanj letos žal odpovedanih.

Iskreno se zahvaljujemo vsem predavateljem, ki so poskrbeli, da so letos v nekoliko spremenjenih okoliščinah priprave vseeno potekale gladko in uspešno. Prav tako se zahvaljujemo vsem udeležencem priprav in jih vabimo tudi k udeležbi v prihodnje, uvrščenim na tekmovanja pa čestitamo in želimo veliko uspeha!

16. 4. 2021

Bronasta medalja na Evropski dekliški matematični olimpijadi

Med 9. in 15. aprilom je v organizaciji Gruzije potekala deseta Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO). Slovenijo so zastopale Katarina Grilj (SŠ Slovenska Bistrica, Gimnazija), Lana Prijon (Gimnazija Bežigrad), Kaja Rajter (II. gimnazija Maribor) ter Tjaša Sušnik (Gimnazija Kranj). Spremljevalca ekipe, ki sta za Slovenke organizirala izvedbo tekmovanja na Bledu ter popravljala naloge, sta bila Ana Meta Dolinar in Luka Horjak. 
 
Prvi tekmovalni dan so morale tekmovalke zaradi zaprtja države tekmovanje odpisati na daljavo, drugi dan pa so naloge reševale v živo na Bledu.
 
Na olimpijadi je sodelovalo 213 tekmovalk iz 54 držav. Odrezala se je Katarina Grilj, ki je osvojila bronasto medaljo.
 
 
 
28. 9. 2020

Prva zlata medalja za Slovenijo na 61. Mednarodni matematični olimpijadi

Slovenska ekipa je na Mednarodni matematični olimpijadi dosegla zgodovinski uspeh. Luka Horjak s I. gimnazije v Celju je med 616 tekmovalci iz 105 držav osvojil odlično 22. mesto in s tem priboril prvo zlato medaljo na matematičnih olimpijadah za Slovenijo.  Izjemen uspeh sta dopolnila Lovro Drofenik, ki je osvojil srebrno medaljo, in Job Petrovčič z bronasto medaljo.  Preostali trije člani ekipe Tevž Lotrič, Jan Genc in Jaka Vrhovnik so prejeli pohvalo.

Skupaj je slovenska ekipa tako osvojila največ točk doslej in se uvrstila na 40. mesto med 105 državami.  Ponovno je zmagala Kitajska, na drugem in tretjem mestu sledita Rusija in Združene države Amerike, četrta je bila Koreja in peta Tajska.

Mednarodna matematična olimpijada je tokrat zaradi pandemije potekala na daljavo, tekmovalci so pod nadzorom mednarodnih opazovalcev dva dni, 21. in 22. septembra 2020, reševali naloge v svojih državah, slovenska ekipa na Bledu namesto v Sankt Peterburgu. Ekipo sta spremljala dr. Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

Organizacija Mednarodne matematične olimpijade, ki je bila prvič izvedena na daljavo, je bil izjemno zahteven projekt tudi s stališča informacijsko-komunikacijske podpore. In prav številne na novo razvite tehnološke rešitve so omogočile uspešno izvedbo MMO 2020, pri čemer je izjemno pomembno vlogo imel dr. Matjaž Željko z DMFA Slovenije, uradni skrbnik spletnih strani MMO, ki je bil s strani mednarodnega Odbora MMO in organizatorjev MMO 2020 zadolžen za IKT podporo MMO 2020.
Organizacijo MMO 2021, za katero upamo, da ne bo potekala na daljavo, je po odpovedi Združenih držav Amerike, ponovno prevzela Rusija, tako naj bi tekmovalci leta 2021 Sankt Peterburg videli tudi v živo.

Zaključna prireditev Mednarodne matematične olimpijade z razglasitvijo medalj je na povezavi
http://www.youtube.com/channel/UCYxJDBiB5_etj-B_HVqkOaQ.

Več o rezultatih na
https://www.imo-official.org/year_country_r.aspx?year=2020
https://www.imo-official.org/year_individual_r.aspx?year=2020&column=total&order=desc
https://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=SVN&year=2020