Arhiv novic

2. 3. 2018

Uspeh slovenske ekipe na Romunskem matematičnem masterju

V Bukarešti je med 21. in 26. februarjem 2018 potekalo jubilejno deseto tekmovanje Romanian Master of Mathematics, ki se ga je Slovenija letos udeležila drugič. Slovenske barve so zastopali Žan Bajuk (Gimnazija Vič), Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Luka Horjak (I. Gimnazija v Celju) in Andraž Maier (Gimnazija Jesenice). Dijake je na tekmovanje spremljal Jakob Jurij Snoj.

V hudi konkurenci 107 tekmovalcev iz 20 ekip držav, tradicionalno zelo močnih na matematičnih tekmovanjih, je Luka Horjak osvojil bronasto medaljo, Marko Čmrlec in Andraž Maier pa pohvali.

20180225_182734

4. 9. 2017

Izreden uspeh slovenske ekipe na 11. Srednjeevropski matematični olimpijadi

V Vilni v Litvi je od 21. do 27. avgusta potekala 11. Srednjeevropska matematična olimpijada. Slovenija se je tekmovanja udeležila z ekipo, ki so jo sestavljali Marko Čmrlec in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, Luka Horjak in David Opalič iz I. Gimnazije v Celju ter Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija. Dijake sta na tekmovanje spremljala Jakob Jurij Snoj in Domen Vreš.

Letošnja ekipa je požela odličen uspeh - Luka Horjak in Nejc Zajc sta prejela srebrni medalji, David Opalič in Ana Meta Dolinar bronasti medalji, Marko Čmrlec in Andraž Maier pa pohvali. Poleg tega pa je tokrat naši ekipi prvič v zgodovini tekmovanja uspelo doseči tudi ekipno odličje - sicer z enakim številom točk kot prvouvrščena Poljska, vendar slabšim rezultatom po pravilih za izenačenje, so si priborili srebrno medaljo.

 IMG_0002

18. 8. 2017

4. Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje

V Rimu v Italiji je od 19. 7. do 22. 7. 2017 potekalo 4. Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Klara Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Luka Jevšenak iz ŠC Velenje, Gimnazija in Miha Rajter iz II. gimnazije Maribor v spremstvu Jakoba Jurija Snoja. Na tem tekmovanju, kjer se tekmuje ekipno v angleškem jeziku, je med petnajstimi sodelujočimi državami slovenska ekipa osvojila odlično tretje mesto.

23. 7. 2017

Velik uspeh slovenske ekipe na 58. Mednarodni matematični olimpijadi

V Riu de Janeiru je od 12. do 23. julija potekala že 58. izvedba Mednarodne matematične olimpijade. Slovensko ekipo so sestavljali Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, David Popović iz Gimnazije Bežigrad, Domen Vreš iz Šolskega centra Ravne na Koroškem, Gimnazija ter Nejc Zajc iz Šolskega centra Velenje, Gimnazija. Dijake sta na tekmovanje spremljala Gregor Dolinar in Veno Mramor.
 

Najbolj sta se izkazala Luka Horjak in David Opalič, ki sta osvojila bronasti medalji, ostali člani ekipe pa so osvojili pohvale. Skupno število osvojenih točk letošnje ekipe je izenačenje najboljšega slovenskega rezultata do sedaj. Ta rezultat je Slovenijo uvrstil v prvo polovico med 111 državami, na prvih mestih pa so se zvrstile Južna Koreja, Kitajska, Vietnam, Združene države Amerike in Iran.

IMO2017
Ekipa in spremljevalca
5. 6. 2017

Uspešnost slovenskih dijakinj na 6. EDMO v Švici

Med 6. in 12. aprilom je v Zürichu v Švici potekala že 6. Evropska dekliška matematična olimpijada (EDMO). Na olimpijadi je tekmovalo 168 tekmovalk iz 44 držav, od tega se je tekmovanja udeležilo tudi 11 neevropskih držav, ki so tekmovale izven konkurence. Letošnjo slovensko ekipo so sestavljale dijakinje Klara Drofenik, Špela Polak in Ana Opalič iz I. gimnazije v Celju in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad.

Evropska dekliška matematična olimpijada se po načinu tekmovanja zgleduje po Mednarodni matematični olimpijadi in tako dekleta v vsakem od dveh tekmovalnih dni po 4 ure in pol rešujejo tri naloge. Kot je že iz imena razvidno je tekmovanje namenjeno dekletom. Dekleta so tipično precej slabše zastopana na ostalih matematičnih tekmovanjih. Tu pa imajo tudi one možnost zastopati svojo državo, seveda pa ne smemo pozabiti na pomembnost druženje s podobno mislečimi udeleženkami in na dolgotrajna prijateljstva.

Letos so se slovenske udeleženke odlično odrezale in pokazale vse svoje znanje. Še posebej sta bili uspešni Ana Meta Dolinar, ki je osvojila bronasto medaljo, in Klara Drofenik, ki je osvojila pohvalo za popolnoma pravilno rešeno nalogo. Ekipno je Slovenija osvojila 30. mesto.

Po slavnostni podelitvi medalj. Z leve proti desni: Ana Opalič, Ana Meta Dolinar, Veno Mramor (vodja ekipe), Klara Drofenik, Špela Polak

Po slavnostni podelitvi medalj. Z leve proti desni: Ana Opalič, Ana Meta Dolinar, Veno Mramor (vodja ekipe), Klara Drofenik, Špela Polak

Prihodnja možnost za slovenska dekleta, da se izkažejo na EDMO, bo naslednje leto v Firencah v Italiji. Merila za izbor v ekipo bodo objavljena spletni strani http://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaSSA/MerilaIzbora.aspx

5. 6. 2017

Slovenski udeleženci na MMO, SMO in SMMT v letu 2017

Po izvedenih treh izbirnih testih in državnem tekmovanju iz matematike so bile izbrane ekipe za mednarodna matematična tekmovanja.

MMO 2017

Letošnja izvedba mednarodne matematične olimpijade (MMO) bo potekala od 12.7. do 23.7. v Rio de Janairu v Braziliji (prihod tekmovalcev je 16. 7.). Letos bodo slovenske barve na tekmovanju zastopali Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, David Popović iz Gimnazije Bežigrad, Domen Vreš iz ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija, in Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija.

Pred tekmovanjem pa si bodo mladi upi ostrili ume še na skupnih pripravah s švicarsko ekipo. Priprave bodo potekale od 9.7. do 14.7. v Solothurnu v Švici, spoznavali pa bodo zahtevnejše teme in pa tudi reševali poskusne teste.

SMO 2017

Srednjeevropska matematična olimpijada (SMO) bo letos od 21. do 27. avgusta potekala v Vilni v Litvi. V letošnji slovenski ekipi bodo Marko Čmrlec in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice in Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija.

Pred odhodom v Litvo bo naša ekipa odpotovala na Dunaja na skupne priprave z avstrijsko ekipo. Med drugim bodo tudi ekipno reševali poskusni test, saj je ekipni del tekmovanja SMO precejšnja posebnost med matematičnimi tekmovanji.

SMMT 2017

Slovenska ekipa se že od samega začetka udeležuje Sredozemskega mladinskega matematičnega tekmovanja (SMMT). Letošnja, že četrta, izvedba bo potekala od 19. do 22. julija v Rimu v Italiji. Tekmovanje je ekipnega značaja in poteka v angleščini. V Slovensko ekipo so se uvrstili Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Klara Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Luka Jevšenak iz ŠC Velenje, Gimnazija in Miha Rajter iz II. gimanzije v Mariboru.