Arhiv novic

15. 7. 2018

Zgodovinski uspeh slovenske ekipe na 59. Mednarodni matematični olimpijadi!

V Cluju v Romuniji, državi, ki je tudi začela to tradicijo, je od 3. do 14. julija 2018 potekala 59. Mednarodna matematična olimpijada. Slovensko ekipo so tokrat sestavljali Luka Horjak, David Opalič in Lovro Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Marko Čmrlec in Andraž Jelinčič iz Gimnazije Bežigrad ter Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice. Dijake sta na tekmovanje spremljala Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj.

Luka Horjak je s 30 točkami, kar je za kar 5 točk izboljšan slovenski rekord, osvojil četrto slovensko srebrno medaljo, prvo po dvanajstih letih, le za eno točko pa je zgrešil zlato medaljo. Marko Čmrlec je osvojil bronasto medaljo, tudi ostali štirje člani ekipe pa so se dobro odrezali in za svoj rezultat prejeli pohvalo. Skupno je Slovenija prvič dosegla tromestno število točk - s 104 točkami se je uvrstila na 42. mesto od 107 držav, kar je najboljša relativna uvrstitev do sedaj. Na prva mesta so se uvrstili Združene države Amerike, Rusija, Kitajska, Ukrajina in Tajska. Iskrene čestitke našim tekmovalcem!

2. 3. 2018

Uspeh slovenske ekipe na Romunskem matematičnem masterju

V Bukarešti je med 21. in 26. februarjem 2018 potekalo jubilejno deseto tekmovanje Romanian Master of Mathematics, ki se ga je Slovenija letos udeležila drugič. Slovenske barve so zastopali Žan Bajuk (Gimnazija Vič), Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Luka Horjak (I. Gimnazija v Celju) in Andraž Maier (Gimnazija Jesenice). Dijake je na tekmovanje spremljal Jakob Jurij Snoj.

V hudi konkurenci 107 tekmovalcev iz 20 ekip držav, tradicionalno zelo močnih na matematičnih tekmovanjih, je Luka Horjak osvojil bronasto medaljo, Marko Čmrlec in Andraž Maier pa pohvali.

20180225_182734

4. 9. 2017

Izreden uspeh slovenske ekipe na 11. Srednjeevropski matematični olimpijadi

V Vilni v Litvi je od 21. do 27. avgusta potekala 11. Srednjeevropska matematična olimpijada. Slovenija se je tekmovanja udeležila z ekipo, ki so jo sestavljali Marko Čmrlec in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, Luka Horjak in David Opalič iz I. Gimnazije v Celju ter Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija. Dijake sta na tekmovanje spremljala Jakob Jurij Snoj in Domen Vreš.

Letošnja ekipa je požela odličen uspeh - Luka Horjak in Nejc Zajc sta prejela srebrni medalji, David Opalič in Ana Meta Dolinar bronasti medalji, Marko Čmrlec in Andraž Maier pa pohvali. Poleg tega pa je tokrat naši ekipi prvič v zgodovini tekmovanja uspelo doseči tudi ekipno odličje - sicer z enakim številom točk kot prvouvrščena Poljska, vendar slabšim rezultatom po pravilih za izenačenje, so si priborili srebrno medaljo.

 IMG_0002

18. 8. 2017

4. Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje

V Rimu v Italiji je od 19. 7. do 22. 7. 2017 potekalo 4. Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Klara Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Luka Jevšenak iz ŠC Velenje, Gimnazija in Miha Rajter iz II. gimnazije Maribor v spremstvu Jakoba Jurija Snoja. Na tem tekmovanju, kjer se tekmuje ekipno v angleškem jeziku, je med petnajstimi sodelujočimi državami slovenska ekipa osvojila odlično tretje mesto.