Arhiv novic

27. 9. 2018

Slovenija se s Poljske vrača z dvema medaljama

Med 27. 8. in 2. 9. 2018 je na Poljskem v šlezijskem mestecu Bielsko-Biała potekala 12. Srednjeevropska matematična olimpijada. Slovenijo so zastopali Ana Meta Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Tea Jeličić (Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana), Jaka Vrhovnik (I. gimnazija v Celju), Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj), Sašo Nikić in Jan Genc (oba z II. gimnazije Maribor), spremljala pa sta jih Domen Vreš in David Popović.

V hudi konkurenci med evropskimi matematičnimi velesilami sta Jan Genc in Ana Meta Dolinar osvojila bronasti medalji, Tevž Lotrič, Sašo Nikić in Jaka Vrhovnik pa pohvale. Ta se je za las izmuznila Tei Jeličić, kateri je zmanjkalo malo sreče in tudi časa za pripravo, saj je za udeležbo izvedela le teden pred samim tekmovanjem. Srednjeevropska matematična olimpijada je posebno tekmovanje, saj ima tudi ekipni del, v katerem dijaki vsake države naloge rešujejo skupaj. Slovenska ekipa se je uvrstila na 9. mesto, prva tri mesta pa so zasedle Ukrajina, Hrvaška in Madžarska.

Letošnja olimpijada pa je bila tudi prelomna, saj je Slovenijo prvič zastopala ekipa, ki ni vsebovala nobenega tekmovalca, ki bi nas zastopal še na Mednarodni matematični olimpijadi (za večino tekmovalcev je bila to celo prva olimpijada) in vseeno dosegla dober rezultat. Poleg dragocenih tekmovalnih izkušenj pa so tekmovalci pridobili tudi ogromno novih poznanstev.

15. 7. 2018

Zgodovinski uspeh slovenske ekipe na 59. Mednarodni matematični olimpijadi!

V Cluju v Romuniji, državi, ki je tudi začela to tradicijo, je od 3. do 14. julija 2018 potekala 59. Mednarodna matematična olimpijada. Slovensko ekipo so tokrat sestavljali Luka Horjak, David Opalič in Lovro Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Marko Čmrlec in Andraž Jelinčič iz Gimnazije Bežigrad ter Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice. Dijake sta na tekmovanje spremljala Gregor Dolinar in Jakob Jurij Snoj.

Luka Horjak je s 30 točkami, kar je za kar 5 točk izboljšan slovenski rekord, osvojil četrto slovensko srebrno medaljo, prvo po dvanajstih letih, le za eno točko pa je zgrešil zlato medaljo. Marko Čmrlec je osvojil bronasto medaljo, tudi ostali štirje člani ekipe pa so se dobro odrezali in za svoj rezultat prejeli pohvalo. Skupno je Slovenija prvič dosegla tromestno število točk - s 104 točkami se je uvrstila na 42. mesto od 107 držav, kar je najboljša relativna uvrstitev do sedaj. Na prva mesta so se uvrstili Združene države Amerike, Rusija, Kitajska, Ukrajina in Tajska. Iskrene čestitke našim tekmovalcem!

2. 3. 2018

Uspeh slovenske ekipe na Romunskem matematičnem masterju

V Bukarešti je med 21. in 26. februarjem 2018 potekalo jubilejno deseto tekmovanje Romanian Master of Mathematics, ki se ga je Slovenija letos udeležila drugič. Slovenske barve so zastopali Žan Bajuk (Gimnazija Vič), Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Luka Horjak (I. Gimnazija v Celju) in Andraž Maier (Gimnazija Jesenice). Dijake je na tekmovanje spremljal Jakob Jurij Snoj.

V hudi konkurenci 107 tekmovalcev iz 20 ekip držav, tradicionalno zelo močnih na matematičnih tekmovanjih, je Luka Horjak osvojil bronasto medaljo, Marko Čmrlec in Andraž Maier pa pohvali.

20180225_182734