16. 7. 2021

Mednarodne matematične novice (julij 2021)

Urgentni poziv Znanstvenega odbora ERC v zvezi s Konferenco o prihodnosti Evrope: Predsednik ERC Jean Pierre Bourguignon je člane Evropskega matematičnega združenja (EMS) s pismom pozval k javni podpori in osveščanju o pomenu raziskovanja in inovacij v Evropski uniji. Tekoča Konferenca o prihodnosti Evrope (Conference on the Future of Europe), organizirana s strani evropske komisije, namreč omenjenih področij ne vidi kot prednostnih. Več v pismu prof. Bourguignona:

ERC-SC-letter
ERC-SC-letter

 

Novice mednarodne matematične unije (IMU):

  • Nominacijski odbor IMU je potrdil kandidaturi prof. Hiraku Nakajima za predsednika IMU in prof. Cristoph Sorger za generalnega sekretarja IMU v obdobju 2023-2026. Volitve bodo potekale julija 2022 na ICM v Sankt Petersburgu.
  • Poziv za nominacije za preostale člane organov IMU 2023-2026 je odprt do 15. novembra 2021.  Razpisane so kandidature za 2 podpredsednika (vice-presidents) in 6 članov (members at large) izvršnega odbora IMU. Prav tako so razpisane kandidature za predsednika, 2 tajnika in 3 člane Komisije za države v razvoju, ter 2 predstavnika Mednarodne komisije za matematično zgodovino (ICHM). Zainteresirani predlagatelji lahko predloge s soglasjem in življenjepisom kandidata naslovijo na Odbor za matematiko pri DMFA Slovenije, najkasneje do 30. oktobra 2021. 
  • Letno poročilo organizacije IMU za leto 2020 je dosegljivo na IMU Web server. V zadnjem obdobju je prišlo glede članstva v IMU do naslednjih sprememb: Mongolija (novi pridruženi član), Belorusija (novi polni član skupine I) in Indonezija (sprememba članstva iz skupine I v skupino II). Za spremembe je glasoval tudi Odbor za matematiko pri DMFA Slovenije.
  • IMU Centennial. Mednarodna matematična unija vabi na praznovanje stoletnice IMU z dvodnevno prestižno konferenco v Strassbourgu, 27. in 28. septembra 2021, na kateri bo predavalo 13 svetovno znanih matematikov. Predvidena je udeležba v živo. Zainteresirani se lahko prijavijo tudi sami, kot udeleženci pa so posebej dobrodošli predstavniki nacionalnih združenj. Člani DMFA lahko svoj interes za udeležbo v imenu DMFA Slovenije naznanijo Odboru za matematiko pri DMFA.

Nominacije za Abelovo nagrado 2022. Norveška akademija vabi posameznike, društva ali ustanove k vložitvi nominacij kandidatov za Abelovo nagrado 2022. Nominacijo mora spremljati opis dela in dosežkov nominirancev skupaj z imeni uveljavljenih specialistov, ki se jih lahko kontaktira za neodvisno mnenje. Pri oceni nominacije se presoja tudi spoštovanje raziskovalne etike s strani kandidata. Rok za vložitev nominacij je 15. september 2021. Člani DMFA lahko pobude za nominacijo naslovijo na Odbor za matematiko pri DMFA, najkasneje do 10. septembra 2021.

Evropsko matematično združenje (EMS) se je pridružilo novi organizaciji European open science cloud (https://www.eosc.eu), ki se zavzema za odprte znanstvene podatke, programsko opremo, publikacije in podobno. V prihodnjih mesecih bodo pri EOSC pripravljeni tudi "grant proposals and advisory groups". Predsednik EMS Volker Mehrmann zato poziva nacionalna društva, da pomagajo zagotoviti močno zastopanost matematike v teh povezavah in poiščejo predstavnike, ki se bodo vanje aktivno vključili. 

ENSPM2021. Portugalsko matematično društvo (PMS) vabi na tradicionalno konferenco ENSMP od 12. do 16. julija 2021, ki bo potekala na spletu. Med potrjenimi govorniki bodo 4 Fieldsovi nagrajenci, več ICM vabljenih predavateljv ter prejemniki nagrad kot so EMS Prize, Euler Medal, Fermat, Fulkerson, Henri Poincaré, Loève and Paul Doistau–Émile Blutet, Philip Leverhulme Prizes, MacArthur Fellows, CNRS Silver Medal, NSF Career, TWAS Prize, Whitehead Jr&Sr. Srečanje ima tudi 11 vzporednih sekcij za izmenjavo idej. https://enspm2021.spmatematica.online/parallel-sessions-programme/

Mednarodni kongres matematičnega izobraževanje ICME 2021 poteka od 12. do 17. julija 2021 v mestu Shanghai oziroma preko spleta. Gre za največje tovrstno svetovno srečanje, ki poteka vsaka 4 leta pod okriljem organizacije ICMI pri IMU. Vabljeni k ogledu nekaterih javno dostopnih predavanj.

V imenu Odbora za matematiko pri DMFA Slovenije zbral

Boštjan Kuzman