Arhiv novic

5. 4. 2018

Obisk Nobelovega nagrajenca

Predsednik DMFA Slovenije, prof. dr. Dragan Mihailović je v okviru 26. Dnevov Jožefa Stefana (19. - 24. 3. 2018) gostil Nobelovega nagrajenca za fiziko v letu 2016 prof. Duncana Haldana (Princeton University, ZDA).

26. 3. 2018

Izjava in obrazložitev v zvezi z ukinitvijo sofinanciranja določenih tekmovanj s strani ZRSŠ

Podajamo izjavo (izjava) o porabi namenskih sredstev za tekmovanja (poročilo). V šolskem letu 2016/2017 je na tekmovanjih v organizaciji DMFA Slovenije sodelovalo več kot 133000 tekmovalcev (podrobna statistika).

17. 3. 2018

3 srebrne in 5 bronastih na 25. SAO

Znani so rezultati 25. sanktpeterburške astronomske olimpijade. Naše osnovnošolke in osnovnošolci so v različnih kategorijah (razredih) dosegli 3 srebrne in 5 bronastih medalj. Čestitamo! Uradni rezultati na strani organizatorja - tukaj.

6. 3. 2018

Odpoved astronomskega srečanja in Messierjevega maratona!

Zaradi slabe vremenske napovedi je Messierjev maraton, ki bi moral biti 17. marca 2018, odpovedan. Več ...

2. 3. 2018

Uspeh slovenske ekipe na Romunskem matematičnem masterju

V Bukarešti je med 21. in 26. februarjem 2018 potekalo jubilejno deseto tekmovanje Romanian Master of Mathematics, ki se ga je Slovenija letos udeležila drugič. Slovenske barve so zastopali Žan Bajuk (Gimnazija Vič), Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Luka Horjak (I. Gimnazija v Celju) in Andraž Maier (Gimnazija Jesenice). Dijake je na tekmovanje spremljal Jakob Jurij Snoj.

V hudi konkurenci 107 tekmovalcev iz 20 ekip držav, tradicionalno zelo močnih na matematičnih tekmovanjih, je Luka Horjak osvojil bronasto medaljo, Marko Čmrlec in Andraž Maier pa pohvali.

20180225_182734

28. 2. 2018

Sofinanciranje tekmovanj iz znanja - Zoisove štipendije

Zavod Republike Slovenije za šolstvo ni sofinanciral naslednjih tekmovanj iz znanja, ki smo jih pri DMFA Slovenije organizirali v šol. letu 2016/2017:

Tekmovanje osnovnošolcev v znanju matematike za Vegova priznanja
Tekmovanje srednješolcev v znanju matematike za Vegova priznanja
Tekmovanje študentov v znanju matematike za Vegova priznanja
Tekmovanje dijakov srednjih tehniških in strokovnih šol v znanju matematike
Tekmovanje v razvedrilni matematiki

Čeprav ta tekmovanja niso bila sofinancirana, v skladu s pravilnikom o podeljevanju Zoisovih štipendij tako ne-sofinanciranje na podeljavanje štipendij v LETOŠNJEM ŠOLSKEM LETU NE VPLIVA. Vsa srebrna in zlata priznanja, dosežena na državni ravni VSEH osnovnošolskih in srednješolskih tekmovanj v tem šolskem letu, bodo enako kot lani upoštevana pri podeljevanju Zoisovih štipedij.

Za naprej pa upamo, da bo problem rešen v skladu z ministričinim predlogom, dogovorjenim na sestanku med ministrico za šolstvo in predstavniki DMFA Slovenije in ZOTKS dne 12. 10. 2017, da bo MIZŠ spremenilo Pravilnik o sofinanciranju šolskih tekmovanj in postavilo ustrezne kriterije za sofinanciranje tekmovanj.

19. 2. 2018

Financiranje udeležbe na vrhunskih državnih in mednarodnih tekmovanjih

Dne 12. 10. 2017 je bil na MIZŠ sestanek (zapisnik sestanka) s poglavitno temo financiranje nadarjenih mladih na vrhunskih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na seji so bili poleg ministrice dr. Maje Makovec Brenčič in državne sekretarke dr. Andreje Barle Lakota prisotni še Rado Stojanovič in Jožef Školč s strani ZOTKS in prof. dr. Dragan Mihailović in mag. Ciril Dominko s strani DMFA. 

Na seji so se prisotni strinjali, da se naredi zapisnik, ki je tu objavljen. Prav tako smo se strinjali s predlogom Ministrice, da MIZŠ spremeni Pravilnik o sofinanciranju šolskih tekmovanj in postavi kriterije za sofinanciranje, ki so sedaj v prisotnosti ZRSŠ.

Kot ilustracijo pomena sestanka velja pripomniti, da je nekaj tednov po tem na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike naš tekmovalec Aleksej Jurca prejel zlato medaljo in naziv absolutni zmagovalec olimpijade. Večino stroškov za priprave, nastop, potne in spremljevalne stroške pa je tako kot pri vseh mednarodnih olimpijadah, na katerih sodelujejo tekmovalci v okviru tekmovanj, ki jih organizira DMFA, krila DMFA iz lastnih virov.

23. 1. 2018

100 let rojstva prof. Ivana Vidava


Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL FMF) v sodelovanju s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) pripravlja 

                                                slavnostno in strokovno srečanje v počastitev
                                        stote obletnice rojstva akademika prof. dr. Ivana VIDAVA.

Slavnostni dogodek bo v petek, 26. januarja 2018, v predavalnici 2.05 na UL FMF, na Jadranski ulici 21 v Ljubljani.

Dogodek se bo začel ob 9.00 uri z nagovoroma prof. dr. Antona Ramšaka, dekana UL FMF, in akademika prof. dr. Tadeja Bajda, predsednika SAZU. 

V nadaljevanju bosta plenarni predavanji prof. dr. Milana Hladnika in akademika prof. dr. Josipa Globevnika. Ob 11.30 bo sledila predstavitev spominske znamke Pošte Slovenije v čast akademiku prof. dr. Ivanu Vidavu. V popoldanskem času bodo znanstveno srečanje, srečanje za učitelje matematike, ki se bo nadaljevalo tudi v soboto, ter zimska šola za dijake, ki bo potekala še v soboto in nedeljo. 

Natančnejši program dogodka je objavljen na spletnem naslovu http://uc.fmf.uni-lj.si/vidav/.

Vljudno vabljeni!


akad. prof. dr. Tadej Bajd                                                 prof. dr. Anton Ramšak
     predsednik SAZU                                                               dekan UL FMF

10. 1. 2018

25. Sanktpeterburška astronomska olimpijada (SAO)

Naloge so na strani komisije za tekmovanje v znanju astronomije. Tukaj ...

26. 12. 2017

Donacija dela dohodnine

V skladu z Uredbo o namenitvi dela dohodnine za donacije je Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije upravičenec do donacije. Davčni zavezanci, ki bi DMFA Slovenije želeli nameniti do 0.5 % dohodnine za preteklo leto, naj ob prijavi dohodnine za preteklo leto navedejo davčno številko 25994751. Če ob prijavi dohodnine za preteklo leto tega niste navedli, bi pa v prihodnje del svoje dohodnine želeli nameniti DMFA Slovenije, lahko vašo odločitev sporočite ustrezni davčni izpostavi kadarkoli do konca tekočega leta (obrazec).

24. 11. 2017

2. evropska fizikalna olimpijada bo v Moskvi

Letos maja je v Talinu v Estoniji potekala 1. EFO (EuPhO, European Physics Olympiad), prihodnje leto pa se bo med 28. majem in 1. junijem 2018 v Moskvi, na MIPT (Moscow Institute of Physics and Technology) dogajala 2. evropska fizikalna olimpijada. Kriterije za izbor članov ekipe, ki bo potovala na tekmovanje, bomo objavili kmalu. 

23. 11. 2017

11. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike

Od leve proti desni: Andrej Guštin (vodja ekipe), Urban Ogrinec, Krištof Skok (vodja ekipe), Cha (lokalna spremljevalka slovenske ekipe), Luka Govedič, Aleksej Jurca, Marko Čmrlec in Rok Kovač.

23. 11. 2017

Na vrhu astronomskega Olimpa

Aleksej Jurca je absolutni zmagovalec 11. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike 2017 na Tajskem. Luka Govedič in Marko Čmrlec sta prejela pohvali. 

20. 11. 2017

Aleksej Jurca je absolutni zmagovalec 11. MOAA!!!

Na 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, ki je potekala na Tajskem, je še ne 18-letni Aleksej Jurca zmagal. Dosegel je največ točk med vsemi tekmovalci in tako postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na katerikoli naravoslovni olimpijadi iz znanja. Luka Govedič in Marko Čmrlec sta prejela pohvali. 

 

14. 11. 2017

Dr. Peter Legiša novi častni član, dr. Marko Jagodič, Anja Draksler in Zinka Muhič prejemniki priznanj DMFA za leto 2017

20. oktobra 2017 je v Vipavi potekal že 70. občni zbor DMFA Slovenije. Dogodek je gostila Univerza v Novi Gorici, ki domuje v čudovitem Lanthierijevem dvorcu v središču Vipave. Uvodnemu ogledu raziskovalnih laboratorijev sta sledili vabljeni predavanji, ki sta jih pripravila lanskoletna državna nagrajenca dr. Darjo Felda, prejemnik nagrade RS na področju šolstva, in dr. Jernej Fesel Kamenik, prejemnik Zoisovega priznanja za pomembne znanstvene dosežke na področju fizike. Predavanjema je sledila okrogla miza, posvečena državnim tekmovanjem iz znanja, na kateri so imeli prisotni možnost postaviti nekaj vprašanj članom državnih tekmovalnih komisij pri DMFA Slovenije.

Po potrditvi delovnega predsedstva in dnevnega reda smo se prisotni na občnem zboru z minuto molka najprej poklonili v minulem letu preminulim članom društva dr. Petru Venclju, dr. Jožetu Pahorju in dr. Marku Vakslju.

Za novega častnega člana DMFA je bil na predlog Upravnega odbora imenovan dr. Peter Legiša, upokojeni profesor matematike na UL FMF, izjemno prepoznavni visokošolski pedagog, ki je s svojimi učbeniki vplival tudi na številne generacije srednješolcev, z znanstvenim, uredniškim in organizacijskim delom pa je pustil izjemen pečat v slovenski matematiki in našem društvu. 

Na srečanju so bila podeljena tudi tri priznanja DMFA Slovenije. Dr. Marko Jagodič, profesor fizike na II. gimnaziji v Mariboru, je prejel priznanje DMFA Slovenije za uspešno uvajanje nadarjenih srednješolcev v raziskovalno delo na področju fizike. Zinka Muhič, učiteljica matematike in fizike na OŠ Center, Novo Mesto, in Jana Draksler, učiteljica matematike in fizike na OŠ Frana Kranjca Celje, pa sta prejeli priznanje predvsem za svoje kvalitetno pedagoško in mentorsko delo pri pouku matematike. 

Podrobnejša poročila o delu društva v minulem letu so zbrana v biltenu občnega zbora. Med pobudami članov, izpostavljenimi na občnem zboru, omenimo še pobudo Mitja Rosine k večji uporabi Plemljeve vile za strokovne dejavnosti, in zanimive utrinke iz zgodovine DMFA, ki jih je predstavil častni član Dušan Modic.

Fotografije iz Občnega zbora (avtor P. Legiša) 

 

11. 10. 2017

Znanstveni blog na spletnem Delu

Na spletnih straneh časnika Delo lahko že dolgo spremljate zapise znanstvenikov in znanstvenic v Znanstvenem blogu. Odslej bodo občasno svoja razmišljanja za blog prispevali tudi nastajajoči znanstveniki in znanstvenice. Prvega lahko berete od danes tule; kako je zbral pogum za znanost opisuje dvakratni udeleženec Mednarodne fizikalne olimpijade, trenutno pa študent 2. letnika fizike na ljubljanski univerzi Tomaž Cvetko.

4. 9. 2017

Izreden uspeh slovenske ekipe na 11. Srednjeevropski matematični olimpijadi

V Vilni v Litvi je od 21. do 27. avgusta potekala 11. Srednjeevropska matematična olimpijada. Slovenija se je tekmovanja udeležila z ekipo, ki so jo sestavljali Marko Čmrlec in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, Luka Horjak in David Opalič iz I. Gimnazije v Celju ter Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija. Dijake sta na tekmovanje spremljala Jakob Jurij Snoj in Domen Vreš.

Letošnja ekipa je požela odličen uspeh - Luka Horjak in Nejc Zajc sta prejela srebrni medalji, David Opalič in Ana Meta Dolinar bronasti medalji, Marko Čmrlec in Andraž Maier pa pohvali. Poleg tega pa je tokrat naši ekipi prvič v zgodovini tekmovanja uspelo doseči tudi ekipno odličje - sicer z enakim številom točk kot prvouvrščena Poljska, vendar slabšim rezultatom po pravilih za izenačenje, so si priborili srebrno medaljo.

 IMG_0002

4. 9. 2017

Uspešen nastop naših mladih astronomov na 3. astronomskem tekmovanju treh dežel

Na Sljemenu nad Zagrebom je med 30. avgustom in 1. septembrom potekalo 3. astronomsko tekmovanje treh dežel, ki se ga udeležujejo olimpijske ekipe Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Naše vrste so tokrat zastopali člani letošnje ekipe srednješolcev za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike Rok Kovač, Marko Čmrlec, Luka Govedič, Urban Ogrinec, Aleksej Jurca in kot rezerva Zala Potočnik.
Aleksej je na tekmovanju zmagal, Luka pa je zasedel tretje mesto. Tudi drugi člani ekipe so se dobro odrezali in z ekipno nalogo zasedli drugo mesto. Tokrat sta jih kot vodji ekipe spremljala Andrej Guštin in Krištof Skok. Vsem udeležencem čestitamo!

22. 8. 2017

Celoletne sobotne priprave na tekmovanja iz fizike

V šolskem letu 2017/2018 bomo v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani organizirali celoletne priprave dijakov na tekmovanja iz fizike. Predvidoma bomo pripravili 8 srečanj, ki se bodo dogajala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, Kardeljeva ploščad 16, ob sobotah.

Prvo srečanje bo 23. septembra 2017. Začelo se bo ob 9.00.

Datume naslednjih srečanj bomo določili in objavili kasneje.

Vsakokrat se bomo dobili ob 9.00, posamezno srečanje bo trajalo 6 šolskih ur (do 13.30). Del srečanja (2-3 šolske ure) bo namenjen teoretičnim nalogam, del srečanja (3-4 šolske ure) pa eksperimentom. Naloge, ki jih bomo reševali, bodo s preteklih fizikalnih tekmovanj, eksperimentalne naloge z olimpijad, teoretične naloge tudi iz državnih tekmovanj in izbirnih tekmovanj za olimpijsko ekipo. 

Če bi se radi priprav udeležili, nam pišite na naslov fiss@pef.uni-lj.si. Nadaljnje informacije boste dobili po elektronski pošti. Število udeležencev na vsakem srečanju je omejeno s številom eksperimentalnih kompletov, velja pravilo: kdor prej pride, ima prednost.

Udeležba na pripravah nikakor ni pogoj za sodelovanje na tekmovanjih in nikakor (niti formalno, niti neformalno) ne vpliva na kriterije izbora olimpijske ekipe.

Prijavnine ni. Prevoz in hrano si organizirate sami. Potnih stroškov ne krijemo. Vabljeni ste vsi, ki vas fizika zanima!

Jurij Bajc in Barbara Rovšek, organizatorja priprav.

18. 8. 2017

4. Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje

V Rimu v Italiji je od 19. 7. do 22. 7. 2017 potekalo 4. Sredozemsko mladinsko matematično tekmovanje. Slovenska ekipa, ki so jo sestavljali Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Klara Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Luka Jevšenak iz ŠC Velenje, Gimnazija in Miha Rajter iz II. gimnazije Maribor v spremstvu Jakoba Jurija Snoja. Na tem tekmovanju, kjer se tekmuje ekipno v angleškem jeziku, je med petnajstimi sodelujočimi državami slovenska ekipa osvojila odlično tretje mesto.

23. 7. 2017

Velik uspeh slovenske ekipe na 58. Mednarodni matematični olimpijadi

V Riu de Janeiru je od 12. do 23. julija potekala že 58. izvedba Mednarodne matematične olimpijade. Slovensko ekipo so sestavljali Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, David Popović iz Gimnazije Bežigrad, Domen Vreš iz Šolskega centra Ravne na Koroškem, Gimnazija ter Nejc Zajc iz Šolskega centra Velenje, Gimnazija. Dijake sta na tekmovanje spremljala Gregor Dolinar in Veno Mramor.
 

Najbolj sta se izkazala Luka Horjak in David Opalič, ki sta osvojila bronasti medalji, ostali člani ekipe pa so osvojili pohvale. Skupno število osvojenih točk letošnje ekipe je izenačenje najboljšega slovenskega rezultata do sedaj. Ta rezultat je Slovenijo uvrstil v prvo polovico med 111 državami, na prvih mestih pa so se zvrstile Južna Koreja, Kitajska, Vietnam, Združene države Amerike in Iran.

IMO2017
Ekipa in spremljevalca
22. 7. 2017

Zlata, srebrna, bronasta medalja in pohvala na IPhO 2017

Dijaki, ki so zastopali Slovenijo na 48. mednarodni fizikalni olimpijadi, ki se je odvijala med 16. in 24. julijem 2017 v Yogyakarti na indonezijskem otoku Java, se domov vračajo z eno zlato, eno srebrno in eno bronasto medaljo ter eno pohvalo. Aleksejeva tretja MFO je zanj zlata, Lukova druga MFO je zanj srebrna, prva Markova MFO je zanj bronasta, Urbanov dosežek pa je pohvala. Čestitamo!

5. 6. 2017

Slovenski udeleženci na MMO, SMO in SMMT v letu 2017

Po izvedenih treh izbirnih testih in državnem tekmovanju iz matematike so bile izbrane ekipe za mednarodna matematična tekmovanja.

MMO 2017

Letošnja izvedba mednarodne matematične olimpijade (MMO) bo potekala od 12.7. do 23.7. v Rio de Janairu v Braziliji (prihod tekmovalcev je 16. 7.). Letos bodo slovenske barve na tekmovanju zastopali Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice, David Popović iz Gimnazije Bežigrad, Domen Vreš iz ŠC Ravne na Koroškem, Gimnazija, in Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija.

Pred tekmovanjem pa si bodo mladi upi ostrili ume še na skupnih pripravah s švicarsko ekipo. Priprave bodo potekale od 9.7. do 14.7. v Solothurnu v Švici, spoznavali pa bodo zahtevnejše teme in pa tudi reševali poskusne teste.

SMO 2017

Srednjeevropska matematična olimpijada (SMO) bo letos od 21. do 27. avgusta potekala v Vilni v Litvi. V letošnji slovenski ekipi bodo Marko Čmrlec in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Luka Horjak in David Opalič iz I. gimnazije v Celju, Andraž Maier iz Gimnazije Jesenice in Nejc Zajc iz ŠC Velenje, Gimnazija.

Pred odhodom v Litvo bo naša ekipa odpotovala na Dunaja na skupne priprave z avstrijsko ekipo. Med drugim bodo tudi ekipno reševali poskusni test, saj je ekipni del tekmovanja SMO precejšnja posebnost med matematičnimi tekmovanji.

SMMT 2017

Slovenska ekipa se že od samega začetka udeležuje Sredozemskega mladinskega matematičnega tekmovanja (SMMT). Letošnja, že četrta, izvedba bo potekala od 19. do 22. julija v Rimu v Italiji. Tekmovanje je ekipnega značaja in poteka v angleščini. V Slovensko ekipo so se uvrstili Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad, Klara Drofenik iz I. gimnazije v Celju, Luka Jevšenak iz ŠC Velenje, Gimnazija in Miha Rajter iz II. gimanzije v Mariboru.

5. 6. 2017

Uspešnost slovenskih dijakinj na 6. EDMO v Švici

Med 6. in 12. aprilom je v Zürichu v Švici potekala že 6. Evropska dekliška matematična olimpijada (EDMO). Na olimpijadi je tekmovalo 168 tekmovalk iz 44 držav, od tega se je tekmovanja udeležilo tudi 11 neevropskih držav, ki so tekmovale izven konkurence. Letošnjo slovensko ekipo so sestavljale dijakinje Klara Drofenik, Špela Polak in Ana Opalič iz I. gimnazije v Celju in Ana Meta Dolinar iz Gimnazije Bežigrad.

Evropska dekliška matematična olimpijada se po načinu tekmovanja zgleduje po Mednarodni matematični olimpijadi in tako dekleta v vsakem od dveh tekmovalnih dni po 4 ure in pol rešujejo tri naloge. Kot je že iz imena razvidno je tekmovanje namenjeno dekletom. Dekleta so tipično precej slabše zastopana na ostalih matematičnih tekmovanjih. Tu pa imajo tudi one možnost zastopati svojo državo, seveda pa ne smemo pozabiti na pomembnost druženje s podobno mislečimi udeleženkami in na dolgotrajna prijateljstva.

Letos so se slovenske udeleženke odlično odrezale in pokazale vse svoje znanje. Še posebej sta bili uspešni Ana Meta Dolinar, ki je osvojila bronasto medaljo, in Klara Drofenik, ki je osvojila pohvalo za popolnoma pravilno rešeno nalogo. Ekipno je Slovenija osvojila 30. mesto.

Po slavnostni podelitvi medalj. Z leve proti desni: Ana Opalič, Ana Meta Dolinar, Veno Mramor (vodja ekipe), Klara Drofenik, Špela Polak

Po slavnostni podelitvi medalj. Z leve proti desni: Ana Opalič, Ana Meta Dolinar, Veno Mramor (vodja ekipe), Klara Drofenik, Špela Polak

Prihodnja možnost za slovenska dekleta, da se izkažejo na EDMO, bo naslednje leto v Firencah v Italiji. Merila za izbor v ekipo bodo objavljena spletni strani http://www.dmfa.si/Tekmovanja/MaSSA/MerilaIzbora.aspx

24. 5. 2017

Uspeh slovenskih dijakov na 1. EFO v Tartuju v Estoniji: 3 srebrne in 1 bronasta medalja

Med 20. in 24. majem 2017 je v Tartuju in Talinu v Estoniji potekala 1. EFO, evropska fizikalna olimpijada. Tekmovalo je 91 dijakov iz 20 držav, med katerimi so bile poleg 16 evropskih še Brazilija, Singapur, Tadžikistan in Turčija. Slovensko ekipo smo izbrali na izbirnem tekmovanju 21. aprila 2017. V ekipo so se uvrstili dijaki Aleksej Jurca in Marko Čmrlec iz Gimnazije Bežigrad v Ljubljani, Luka Govedič in Urban Duh iz II. gimnazije v Mariboru ter Klemen Bogataj iz Gimnazije Škofja Loka.

Evropska fizikalna olimpijada je sestavljena iz eksperimentalnega in teoretičnega dela. Prvi dan so dijaki tekmovali v reševanju eksperimenalne naloge, naslednji dan v reševanju treh teoretičnih nalog. Vsak del tekmovanja je trajal 5 celih ur. V tem je evropska olimpijada podobna mednarodni fizikalni olimpijadi (MFO). Precej drugačne pa so bile naloge – spremljevalca ekipe sva imela s prevajanjem bistveno manj dela kot običajno na mednarodni olimpijadi. Če so na MFO naloge podrobno strukturirane in imajo precej dolga spremljevalna besedila, so bila na 1. EFO besedila nalog kratka, naloge pa zastavljene problemsko, brez usmerjanj in namigov – in zato precej težje ter velik izziv ne le za tekmovalce, ampak tudi za vodje ekip. Take vrste nalog lahko pričakujemo tudi v prihodnosti. Kogar zanimajo naloge, jih lahko najde v jezikih vseh sodelujočih držav na spletnih straneh organizatorja.

Urban in Marko med reševanjem eksperimentalne naloge.  

 

In bera nagrad? Odlična. Aleksej, Luka in Marko so si prislužili srebrne medalje, Urban bronasto, Klemnu se je medalja izmuznila (si pa je po objavi neuradnih rezultatov z uspešno utemeljitvijo svojega originalnega načina reševanja dela eksperimentalne naloge priboril kar veliko dodatnih točk).

Na sliki so Marko, Urban, Luka, Aleksej in Klemen, po slavnostni podelitvi medalj, kjer je udeležencem olimpijade uvodne spodbudne besede namenila tudi estonska predsednica Kersti Kaljulaid.

 

Letošnja ekipa potuje v isti zasedbi v juliju 2017 tudi na 48. MFO v Indonezijo. Za prihodnost si želimo, da se mednarodnih fizikalnih tekmovanj udeleži več različnih dijakov in po možnosti tudi dijakinj. Pravila za izbor ekip, ki se bodo udeležile EFO v prihodnjih letih, bomo objavili na spletnih straneh DMFA Slovenije. Predvidoma bo 2. EFO v Rusiji, 3. v Romuniji in 4., leta 2020, v Sloveniji.

 

19. 5. 2017

Bistroumi 2017

Prireditev Bistroumi 2017 je potekala 13. maja v Unionski dvorani v Ljubljani in se je zaključila v imenitnem vzdušju. Na voljo so video in fotografije s prireditve. Dodatne fotografije, ki jih je posnel prof. Peter Legiša, najdete tukaj.

8. 5. 2017

Udeleženci 11. MOAA

Na 11. mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike so se po večstopenjskem izbirnem postopku uvrstili Aleksej Jurca in Marko Čmrlec, oba Gimnazija Bežigrad, Gimnazija, Rok Kovač, Gimnazija Vič, Ljubljana, Luka Govedič, II. gimnazija Maribor in Urban Ogrinec, Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik.

7. 5. 2017

Bistroumi 2017

Letošnja slavnostna podelitev nagrad najuspešnejšim tekmovalcem bo v soboto, 13. maja ob 17h v Unionski dvorani v Ljubljani. Predstavnikom šol so bila poslana tiskana vabila s seznamom nagrajencev in mentorjev. Za vstop v dvorano ne potrebujete vstopnic. Lepo vabljeni!

28. 4. 2017

Udeleženci IPhO 2017 in EuPhO 2017

Na izbirnem tekmovanju so se v ekipo, ki se bo konec maja udeležila 1. evropske fizikalne olimpijade v Estoniji, julija pa 48. mednarodne fizikalne olimpijade v Indoneziji, uvrstili dijaki Aleksej Jurca in Marko Čmrlec z Gimnazije Bežigrad v Ljubljani, Luka Govedič in Urban Duh z II. gimnazije Maribor ter Klemen Bogataj z Gimnazije Škofja Loka.

 

6. 4. 2017

Mars 2017. Prideš?

Mars 2017Matematično raziskovalno srečanje za srednješolce MaRS 2017 bo letos potekalo od 13. do 19. avgusta v CŠOD Čebelica v Dolenji vasi pri Čatežu. Srednješolci iz vse Slovenije, ki jih matematika zanima, se bodo skupaj z izkušeno mentorsko ekipo zbrali v objemu narave in preživeli nepozaben družabno-matematičen teden. Več informacij o taboru preberite na letaku ali na na spletni strani mars.dmfa.si.

15. 3. 2017

1. evropska fizikalna olimpijada

V Tartuju v Estoniji bo od 20. do 24. maja 2017 potekala 1. evropska fizikalna olimpijada (EuPhO). Udeležila se jo bo tudi ekipa dijakov iz Slovenije. V ekipo se bodo po merilih izbora, ki so letos ista kot za Mednarodno fizikalno olimpijado, uvrstili dijaki po izbirnem tekmovanju. Upoštevali bomo rezultate na državnem in izbirnem tekmovanju.

24. 1. 2017

Soorganizatorji državnega tekmovanja iz fizike

Letošnje državno tekmovanje osnovnošolcev iz fizike za zlata Stefanova priznanja soorganizirajo

 

PeF UL     

15. 9. 2016

1. srečanje na celoletnih pripravah za dijake

Bo v soboto, 24. septembra 2016, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Začelo se bo ob 9:00. Kdor bi se ga želel udeležiti, mora to nujno sporočiti (če še ni) na elektronski naslov jurij.bajc@pef.uni-lj.si najkasneje do srede, 21. septembra do 24:00.

5. 9. 2016

IPHO 2016: Zürich, Švica

Tomaž Cvetko

Od 11. do 17. julija letos je v Zürichu potekala 47. mednarodna fizikalna olimpijada. Na njej je sodelovalo 400 dijakov srednjih šol iz 86 držav. Slovenska ekipa se je po desetih urah tekmovanja in po tednu, polnem vtisov, domov vrnila s štirimi bronastimi medaljami in pohvalo.

»Tu dum tu dum,« se je 9. julija zvečer zaslišalo po ljubljanski glavni železniški postaji, ko je redni nočni vlak, ki povezuje Beograd in Zürich, odpeljal s perona. Po enajstih urah zatiskanja oči pred skoraj neizbežno budnostjo na policah-posteljah spalnega vagona, smo prispeli v najdražje mesto v Evropi: Zürich. Na postaji sta nas pričakala predstavnik organizatorjev in vodič slovenske ekipe. Že je bilo slutiti, da Švicarji ničesar niso prepustili naključju. Nedelja je bila namenjena prihodu in registraciji, popoldne pa so si ekipe lahko ogledale mesto v spremstvu vodičev, saj je izredno zmogljivi javni prevoz omogočil hitro in svobodno gibanje po največjem švicarskem mestu. Več »

21. 8. 2016

Člani komisije za popularizacijo fizike v OŠ v letu 2016/2017

V šolskem letu 2016/2017 so člani komisije Vesna Harej, Barbara Rovšek, Jelka Sakelšek, Mojca Štembergar in Gregor Udovč. Gregor Udovč je novi član komisije, ki je zamenjal dolgoletno sodelavko Lucijo Željko.

21. 8. 2016

Člani komisije za Kresničko v letu 2016/2017

Poskuse za 3. sezono Kresničke je razpisala komisija, v kateri so Barbara Rovšek, Andrej Guštin, Dušan Krnel, Luka Praprotnik, Gregor Torkar in Sašo Žigon.

21. 8. 2016

Dodatne spletne strani Kresničke

Čez poletje smo postavili dodatne spletne strani Kresničke. Vabimo na obisk!
19. 8. 2016

Ocenjevalci na področnem tekmovanju

Organizacija in izvedba področnega tekmovanja iz fizike je odvisna od učiteljev fizike z vseh šol, ki na področno tekmovanje pripeljejo svoje učence. V nekaterih regijah organizatorji praviloma, v nekaterih drugih pa v zadnjih letih, težko pridobijo dovolj pomoči za ocenjevanje. Zato smo čez poletje spremenili pravila. Opozarjamo na dodatno besedilo v Razpisu, kjer piše, da se mora iz vsake šole, ki pripelje tekmovalce na PT, v področno tekmovalno komisijo prijaviti vsaj en učitelj fizike. Organizatorji bodo potem sestavili primerno številčno ekipo za ocenjevanje, ki bo lahko svoje delo opravila hitro in učinkovito. To ne pomeni, da bodo vsi prijavljeni učitelji ocenjevalci; pomeni pa, da organizatorji ne bodo v kadrovski stiski in zato dvomih, ali se organizacije PT sploh lotiti. Prosimo za razumevanje.

18. 8. 2016

Celoletne priprave dijakov na tekmovanje iz fizike

V šolskem letu 2016/2017 bomo v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani organizirali celoletne priprave dijakov na tekmovanja iz fizike. Predvidoma bomo pripravili 8 srečanj, ki se bodo dogajala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, Kardeljeva ploščad 16, ob sobotah (točne datume bomo določili in objavili kasneje).

Vsakokrat se bomo dobili ob 9.00, posamezno srečanje bo trajalo 6 šolskih ur (do 13.30). Del srečanja (2-3 šolske ure) bo namenjen teoretičnim nalogam, del srečanja (3-4 šolske ure) pa eksperimentom. Naloge, ki jih bomo reševali, bodo s preteklih fizikalnih tekmovanj, eksperimentalne naloge z olimpijad, teoretične naloge tudi iz državnih tekmovanj in izbirnih tekmovanj za olimpijsko ekipo.

Če bi se radi priprav udeležili, nam pišite na naslov jurij.bajc@pef.uni-lj.si. Nadaljnje informacije boste dobili po elektronski pošti. Število udeležencev na vsakem srečanju je omejeno, velja pravilo: kdor prej pride, ima prednost.

Udeležba na pripravah nikakor ni pogoj za sodelovanje na tekmovanjih in nikakor (niti formalno, niti neformalno) ne vpliva na kriterije izbora olimpijske ekipe.

Prijavnine ni. Prevoz in hrano si organizirate sami. Potnih stroškov ne krijemo. Sicer pa vabljeni!

Jurij Bajc in Barbara Rovšek, organizatorja priprav.

 

 

19. 7. 2016

Slovenski dijaki na fizikalni olimpijadi ponovno odlični

Logo IPhO 2016                 

Od 11. do 17. julija 2016 je v zimsko-poletnem vremenu v Zürichu potekala 47. Mednarodna fizikalna olimpijada (MFO) v skupni organizaciji Švice in Lihtenštajna. Pri reševanju treh teoretičnih in dveh eksperimentalnih nalog se je v dveh dnevih in skupaj 10 urah pomerilo skoraj 400 dijakov iz 84 držav s celega sveta. Člani slovenske ekipe so bili Tomaž CvetkoAleksej Jurca in Jakob Robnik, vsi trije z Gimnazije Bežigrad, Jernej Debevc s Prve gimnazije Maribor in Luka Govedič z II. gimnazije Maribor. 

 
Tudi letošnje uvrstitve slovenskih dijakov so izjemne: štirje so se domov vrnili ovenčani z bronastimi medaljami, eden je prejel pohvalo. Trije maturanti iz ekipe bodo v prihodnjem letu  v Ljubljani študirali fiziko. Dvema iz ekipe se bo nova priložnost za osvajanje medalj ponudila prihodnje leto na Baliju v Indoneziji. 
 
Na fotografiji so zadovoljni osvajalci medalj in pohvale po slovesni podelitvi medalj v koncertni dvorani Tonhalle v Zürichu. Stojijo, z leve, Tomaž, Jakob, Luka, Jernej in Aleksej.
 
Slovenska ekipa na IPho 2016
1. 3. 2015

Mednarodna fizikalna olimpijada 2014

Od 13. do 21. julija je v Kazahstanu potekala 45. mednarodna fizikalna olimpijada, ki so se je udeležili tudi naši srednješolci. V ekipi so bili Aljaž Draškovič-Bračun (Dvojezična srednja šola Lendava), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola), Blaž Karner (Gimnazija Bežigrad, Gimnazija), Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Žiga Nosan (Gimnazija Ledina, Ljubljana) Žiga Krajnik in Žiga Nosan sta osvojila bronasti medalji, Blaž Karner pa pohvalo.

1. 3. 2015

Mednarodna fizikalna olimpijada 2015

Od 5. do 12. julija je v Mumbaju (Indija) potekala 46. mednarodna fizikalna olimpijada, ki so se je udeležili tudi naši srednješolci. V ekipi so bili Tomaž Cvetko (Gimnazija Bežigrad, Gimnazija), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola), Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad, Gimnazija), Blaž Karner (Gimnazija Bežigrad, Gimnazija), Žan Kokalj (II. gimnazija Maribor). Vseh pet olimpijcev je osvojilo bronaste medalje. Kako je olimpijado doživljal in preživel udeleženec Tomaž Cvetko, si lahko preberete tukaj >>.

1. 9. 2014

Tekmovanje v znanju naravoslovja Kresnička

Kresnička V šolskem letu 2014/2015 bomo po zgledu tekmovanja matematični Kenguru organizirali novo tekmovanje v znanju naravoslovja Kresnička za učence od 1. do 7. razreda. Tekmovanje bo enostopenjsko (samo šolsko) in bo potekalo na isti dan kot šolska stopnja tekmovanja iz znanja fizike za Stefanova priznanja, 11. februarja 2015. Bistveni del tekmovanja bodo eksperimenti, ki naj bi jih tekmovalci naredili še pred tekmovanjem.

1. 8. 2013

36. tekmovanje osnovnošolcev v znanju fizike za Stefanova priznanja

Državno tekmovanje je bilo v soboto, 9. aprila 2016. Na postrani Arhiv nalog je na voljo bilten tekmovanja, kot tudi bilteni tekmovanj iz preteklih let ter naloge in kratke rešitve nalog iz vseh ravni tekmovanja za nekaj let (v nastajanju...).