30. 8. 2021

2. del priprav za IJSO 2021

V Plemljevi vili na Bledu so od nedelje, 22., do sobote, 28. avgusta 2021 potekale skrajno intenzivne priprave na IJSO 2021 (Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado), ki bo decembra 2021. Priprav so se udeležili 4 osmošolci in 8 devetošolcev, 3 dekleta in 9 fantov; stojijo, z leve: Aljaž Erman, Svit Miklavčič, Blaž Gašperlin, Jan Bavdek, Žan Arsov, Aleksander Kosanović, Tomaž Holc, Enej Jauk, Martin Alojz Flisar. Pred njimi so dekleta, z desne: Elizabeta Končan, Barbara Kržišnik in Neca Grilec. Vsi prihajajo z gorenjskih osnovnih šol ali šol iz Ljubljane z okolico, razen enega, ki je s Ptuja. Med 12 naravoslovnih navdušencev so se uvrstili po nekaj predhodnih presejanjih: s šolskih tekmovanj v znanju fizike ali/in kemije so se uvrstili na državna tekmovanja, tam zmagali ali bili prav pod vrhom, in potem so še prvi izbirni test pisali najbolje (zasedli prvih 12 mest od 40, kolikor je bilo junija udeležencev prvih priprav). 

V enem tednu, ki se je zavlekel še v sobotno dopoldne, so odposlušali približno 35 ur predavanj (interaktivnih in v živo) iz fizike, kemije in biologije, ki smo jih pripravili in izvedli Aleš Mohorič, Rok Venturini, Mimoza Naseska, Domen Vaupotič, Margareta Obrovnik Hlačar, Iztok Tomažič, Jerneja Ambrožič Avguštin in Barbara Rovšek. Ker je popoldne in zvečer ostalo še nekaj časa, so ga izkoristili za sprehod okoli jezera, kratko osvežitev v jezeru, obisk gradu, sladkanje s kremšnitami, šah in tarok. Ko so se naveličali družabnih iger, pa so se pred spanjem - samoiniciativno in brez animatorja - spet preselili v učilnico in diskutirali o fizikalnih, kemijskih in bioloških problemih.

Drugi - in zadnji - izbirni test, s katerim bomo izbrali ekipo 6 učencev za IJSO 2021, bo v soboto, 11. septembra 2021 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. 

Pri organizaciji in izvedbi priprav za IJSO, izbirnih postopkov ter udeležbi Slovenije na IJSO sodelujeta društvi DMFA Slovenije in ZOTKS.