Barbara Rovšek, 22. 9. 2022

Kje so že 2. priprave na IJSO 2022

Pred enim mesecem (natančneje: od 21. do 27 avgusta 2022) so v domu TIC TNP v Trenti potekale druge priprave na 19. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (IJSO 2022). V Trenti je teden nepozabnih dni preživelo 12 učenk in učencev, ki so se uvrstili v naslednji krog izbirnega postopka za olimpijsko ekipo, ki bo v začetku decembra 2022 zastopala Slovenijo na olimpijadi.

Poslušali so 30 ur predavanj iz fizike, kemije in biologije, se astronomsko orientirali v Trenti (vasi), se kopali v Soči (reki), sprehodili po Soški poti (dol grede; nazaj pa z avtobusom) do Soče (vasi), si kuhali šmorn (pardon, carski praženec, pa še kaj), pomivali posodo (z nekoliko manjšim navdušenjem), se do poznega večera zabavali s taborniškimi igrami, ki jih ima na zalogi Eva, študentka Pedagoške fakultete in taborniška vodnica, ki je skupaj s kolegico Anjo skrbela za prehrano in splošno blagostanje nadarjene mladine.

 

Predavanja smo v Trenti izvedli biologa Iztok Tomažič in Jerneja Ambrožič Avguštin, kemik (pa ne le to) Domen Vaupotič ter fiziki Rok Venturini, Tomaž Cvetko in Barbara Rovšek. Predavali smo o evoluciji, genetiki, kemijski kinetiki, kislinah in bazah, kemijski termodinamiki, redoks in ionskih reakcijah, elektronski konfiguraciji, valovanju, gibalni količini, 2. Newtonovem zakonu, splošni plinski enačbi, silah pri kroženju in gravitaciji.

V soboto, 24. septembra 2022 pa je na sporedu še 2. in zadnji izbirni test, ki bo odločal o članih ekipe. Test bo potekal na Pedagoški fakulteti in bo trajal 3 ure.

Sodelovanje Slovenije na IJSO je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

Barbara Rovšek