Polona Oblak, 24. 11. 2022

Še eni Slovenski fizičarki je uspelo: dr. Zala Lenarčič je prejela prestižno nagrado ERC starting grant.

Ponosni sporočamo, da je dr. Zala Lenarčič, vodja skupine za Kvantne sisteme izven ravnovesja in sodelavka Odseka za teoretično fiziko Instituta Jožef Stefan, na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za svoj petletni projekt "Šibko vzbujane kvantne simetrije (DrumS)" prejela prestižno nagrado "ERC Starting Grant" vredno približno 1,5 milijona evrov.

Več o projektu najdete na povezavi: https://www.24ur.com/novice/znanost-in-tehnologija/slovenski-fizicarki-uspelo-za-svoj-projekt-dobila-15-milijona-evrov.html

V začetku leta je sicer prejela ERC advanced grant že astrofizičarka Prof. dr. Maruša Bradač za projekt z naslovom FIRSTLIGHT (prva svetloba). Prejela je 2.086.250,00 evrov za obdobje petih let.  V tem času bo v okviri projekta raziskovalni pogled usmerila daleč v zgodovino vesolja, v čas nastanka prvih zvezd in galaksij.

Več o projektu najdete na povezavi: https://www.delo.si/novice/znanoteh/prestizno-evropsko-financiranje-za-slovensko-astrofizicarko-in-matematika/

Prva dobitnica ERC projekta s Fakultete za matematiko in fiziko pa je meteorologinja prof. dr. Nedjeljka Žagar. Poudariti velja, da je Prof. dr. Žagar sploh prva dobitnica  ERC projekta v Sloveniji leta 2011. Ti uspehi dokazujejo, da prihajajo ženske v slovenski znanosti v ospredje tudi na področju naravoslovnih in tehničnih znanosti.

Vsem dobitnicam ERC projekta iskreno čestitamo.