Rok Žitko, 28. 11. 2022

Predavanje prof. Atisha Dabholkarja o kvantnih črnih luknjah

Vabimo vas na predavanje prof. dr. Atisha Dabholkarja, direktorja Mednarodnega središča za teoretično fiziko (ICTP) v Trstu z naslovom "Kvantne črne luknje: Hawkingovo srečanje z Ramanujanom".

Predavanje je organizirano kot združeni dogodek "Kolokvijev na IJS" in "Ponedeljkovega fizikalnega kolokvija" na FMF in bo izvedeno v četrtek, 1. decembra 2022, ob 13. uri »v živo« v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi cesti 39 v Ljubljani, kjer bo tudi manjša pogostitev. Predavanje bo v angleščini.


Kvantne črne luknje: Hawkingovo srečanje z Ramanujanom

Ena izmed najosupljivejših napovedi Einsteinove splošne teorije relativnosti so črne luknje z nenavadnimi kavzalnimi in kvantnimi lastnostmi. Kot je odkril Hawking, črne luknje v okviru kvantne teorije niso zares črne, pač pa počasi sevajo. Razumevanje Hawkingovega sevanja se je izkazalo za zelo plodno pri poskusih poenotenja splošne teorije relativnosti in kvantne mehanike ter pri spoznavanju kvantne strukture prostora-časa. Raziskave kvantnih črnih lukenj v teoriji strun pa so privedle do nepričakovanih povezav z matematičnimi strukturami, ki jih je ustvaril veliki indijski matematik Ramanujan pred stoletjem. V predavanju bom opisal očarljivo zgodovino, fiziko in matematiko kvantnih črnih lukenj.