18. 2. 2023

Zlat, srebrna, bronasti na JSC 2023

Danes so po YouTubu za širno medmrežno javnost predvajali zaključno prireditev 1. JSC, mednarodnega naravoslovnega tekmovanja Junior Science Challenge, Mladinskega naravoslovnega izziva. Tekmovanje sta organizirali Ukrajina in Litva, na njem je vključno z nami sodelovalo 9 držav z ekipami z največ (in praviloma) 6 člani (skupaj je bilo vseh tekmovalk in tekmovalcev 52). V naši ekipi so bili Anže Markovič in Erika Košuta Robba z Gimnazije Bežigrad, Izadora Kopač z osnovne šole Žiri, Jan Bavdek z Gimnazije Kranj, Lara Kodermac z Gimnazije Vič in Rok Lavrič z osnovne šole Toneta Pavčka Mirna Peč. Tekmovanje je v celoti potekalo oddalje. Na njem so se naši (spet) odrezali odlično: Rok je osvojil zlato medaljo (skupaj še s 5 udeleženci, sicer pa - neuradno - absolutno 2. mesto), Anže in Lara sta osvojila srebrni medalji (skupaj še z 9 tekmovalci, neuradno je bil Anže v skupni razvrstitvi absolutno 8.), Jan, Izadora in Erika pa so osvojili bronaste medalje (med skupno 17 prejemniki). Vsi naši tekmovalci so bili po absolutnih dosežkih v zgornji polovici vseh udeležencev (če smo prav šteli, je bil/a naš/a 'najslabši/a' absolutno 24.).

Res smo zadovoljni, da so imeli tudi Erika, Izadora, Lara, Anže, Jan in Rok priložnost, da se izkažejo s svojim znanjem naravoslovja na mednarodnem tekmovanju. Pripravljali so se enako in skupaj z odlično ekipo z IJSO 2022.

O nalogah sva v mednarodnem odboru z ekipo organizatorjev diskutirala, predlagala izboljšave, jih na koncu prevedla in koordinirala izvedbo tekmovanja pri nas vodji ekipe Domen Vaupotič in Barbara Rovšek. Teoretični in praktični del tekmovanja je potekal v ponedeljek, 13., in sredo, 15. februarja 2023 na Fakulteti za matematiko in fiziko UL.

Projekt sodelovanja Slovenije na IJSO in JSC je skupni projekt DMFA Slovenije in ZOTKS.

BR