V Sloveniji poteka Evropska dekliška matematična olimpijada, EGMO 2023

DMFA Slovenije s finančno podporo Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti gosti Evropsko dekliško matematično olimpijado EGMO 2023, ki poteka v Portorožu. Pismo podpore organizatorju so podpisale tudi Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

Letos na tekmovanju sodeluje 214 tekmovalk iz 54. držav, z veseljem pa opažamo, da se prestižnemu tekmovanju pridružuje tudi več držav izven Evrope.

Otvoritvene slovesnosti se je udeležila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar. Srečala se je z obema slovenskima ekipama tekmovalk. Nato je v uvodnem govoru pozdravila udeležence EGMO 2023 in vse tekmovalke vzpodbudila: »Vključevanje deklet v STEM poklice je na današnjem trgu dela postalo zelo pomembno. Ponuja priložnosti. Ohranjanje in varovanje okolja, iskanje alternativnih virov energije, raziskovanje vesolja, razvoj zdravil za trenutno neozdravljive bolezni in uporaba umetne inteligence za človeku prijaznejše bivanje zahtevajo znanje in sposobnosti vseh, ki si delimo zeleni planet.«

Po govoru predsednice RS, sta prisotne pozdravila tudi prof. dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje, in prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem.

Ana Meta Dolinar, večkratna udeleženka EGMO in prejemnica treh bronastih medalj z olimpijade, trenutno magistrska študentka na Univerzi v Cambridgeu, je udeleženke na slovesnosti navdušila z lastno zgodbo o uspehu, izkušnjami, ki jih je pridobila na teh tekmovanjih, in vezmi, ki jih je ustvarila. 

Otvoritev EGMO 2023 je uradno naznanila ga. Viviane Kehl, predsednica upravnega odbora EGMO, zaključila pa se je z olimpijsko prisego, ki jo je izrekla slovenska tekmovalka Katarina Grilj.

Počaščeni smo, da na EGMO 2023 gostimo tudi dobitnico Fieldsove medalje 2022, Maryno Viazovsko iz Ukrajine. Maryna Viazovska je druga ženska prejemnica te prestižne nagrade po Maryam Mirzakhani, ki je medaljo prejela leta 2014.

Poleg tekmovanja je pomemben vidik EGMO tudi spodbujanje deklet za STEM poklice prihodnosti in druženje z vrstniki. V ta namen je organizacijski odbor pripravil teden poln aktivnosti, izletov, plesnih tečajev in delavnic. Jane Street (platinasti sponzor EGMO 2023) je postavil za dekleta stičišče, kjer lahko udeleženke igrajo igre, rešujejo zahtevne uganke in se sproščajo s sotekmovalkami.

Več informacij o EGMO 2023 je dostopnih na https://egmo2023.dmfa.si/.

slika 1 cover
Skupinska slika iz otvoritve
 
 
slika 2
Slovenske tekmovalke s predsednico dr. Natašo Pirc Musar