21. 1. 2023

Prošnja za podporo

Še vedno prosimo podjetja in posameznike za donacijo oz. sponzorstvo naših projektov.

Naš transakcijski račun (IBAN): SI56 0205 3001 1983 664

Opišimo (zelo na kratko), kot primer, enega od naših projektov: priprave in udeležba slovenske ekipe na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi, decembra 2022 v Bogoti v Kolumbiji. Pri tem projektu sodelujemo z ZOTKS. Če ne bi sodelovali - in si delili stroškov -, tudi našega sodelovanja na IJSO ne bi bilo.

Izvedli smo 3 tedne intenzivnih priprav: 

  1. prve priprave v Ljubljani, en teden konec junija 2022, za 50 učenk in učencev (izbranih na osnovi njihovih rezultatov na državnih tekmovanjih v znanju fizike in kemije),
  2. druge priprave en teden konec avgusta 2022, v Trenti, za 12 učenk in učencev, uvrščenih v naslednji krog, in
  3. tretje priprave v Ljubljani med jesenskimi počitnicami 2022, za istih 12 učenk in učencev (ki smo jih prenašali tudi po Zoomu za zainteresirane učence in učitelje).
  4. Zoom govorilnih ur ne štejemo.

Vsega skupaj je 14 različnih predavateljev (fizikov, kemikov, biologov in matematik) izvedlo skoraj 100 ur predavanj iz fizike, kemije in biologije za nadarjene osnovnošolce, ki jih zanima naravoslovje. Predavatelji (asistenti, docenti, mladi raziskovalci) prihajajo z različnih fakultet Univerze v Ljubljani in Inštituta Jožef Stefan.

Na olimpijadi so vsi člani ekipe osvojili odličja; 2 srebrni in 4 bronasta, kar je skoraj ponovitev lanskega uspeha (ko smo osvojili 3 srebrna in 3 bronasta odličja). Tudi lani smo priprave izvedli na enak način (3 tedne).

Ker je bila letos olimpijada v Južni Ameriki, je bilo potovanje drago. Potni stroški in kotizacija za tekmovanje so nas skupno stali 15.000 evrov. Izvedba priprav nas je stala okoli 12.000 evrov. Skupni stroški projekta IJSO 2022 so bili torej 27.000 evrov..

Država (oziroma njen Sklad za razvoj kadrov) nam bo (verjetno, glede na pretekle izkušnje) za vse skupaj prispevala 4.800 evrov; to je 6*800 evrov. Vsota 800 evrov je upravičen strošek za tekmovalca, ki izpolnjuje pogoj, da je dijak. Eden od naših 6 tekmovalcev tega pogoja ne izpolnjuje, ker je še osnovnošolec (osvojil je srebrno medaljo). Država krije tudi stroške 1 vodje ekipe in zanj/o prispeva enako skupno vsoto 800 evrov. 

Če bi si radi pogledali kratki filmski zapis o dogajanju na pripravah in olimpijadi, vabljeni, tule je:

https://youtu.be/xIs6fw_rcGY

Sestavljen je iz priložnostnih kratkih posnetkov.

Prosimo, da nam pomagate, če lahko, da bomo s to in podobnimi aktivnostmi lahko nadaljevali.