Arhiv novic

3. 10. 2019

Tekmovanje iz znanja astronomije - pomembno obvestilo!

Z letošnjim šolskim letom pri tekmovanju iz znanja astronomije v srednjih šolah uvajamo dve tekmovalni skupini.

1. skupina je namenjena 1. in 2. letnikom, 2. tekmovalna skupina pa 3. in 4. letnikom. Tekmovalci oz. tekmovalke iz 1. in 2. letnika sicer lahko tekmujejo v 2. skupini, a morajo biti v to skupino prijavljeni/prijavljene na vseh ravneh tekmovanja.

Izbirnega postopka za olimpijsko ekipo za MOAA se lahko udeležijo vsi prejemniki oz. vse prejemnice zlatih priznanj iz 2. tekmovalne skupine za srednje šole na tekočem državnem tekmovanju iz znanja astronomije oz. 15 najbolje uvrščenih iz 2. skupine, če je zlatih priznanj manj kot 15. Poleg tega se izbirnega postopka udeleži še 10 najbolje uvrščenih dijakov/dijakinj 1. tekmovalne skupine za srednje šole na tekočem državnem tekmovanju iz znanja astronomije.

Sebastjan Zamuda je za pomoč pri pripravah na državno tekmovanje pripravil spisek enačb, ki jih lahko dobite tukaj.

V nadaljevanju je kratek opis pričakovanih znanj za 1. in 2. skupino.

 

1. skupina (1. in 2. letnik)

Pričakovanja znanja

Naloge izbirnega tipa

Splošno znanje na vseh področjih astronomije in astrofizike.

Računske naloge

Osnove orientacije na Zemlji (smeri neba, zemljepisna širina in dolžina, vrtenje Zemlje in čas, koledar in letni časi, sence).

Osnove orientacije po nebu in glavne točke ter kroge na nebesni krogli (nebesni poli, zenit in nadir, višina nebesnih teles, višina polov v danem opazovališču, nebesni ekvator, ekliptika, nebesni meridijan).

Dinamika neba (kulminacija, vzid in zaid nebesnih teles).

Raba vrtljive zvezdne karte.

Gravitacijski zakon.

Keplerjevi zakoni.

Virialni teorem.

Paralaksa.

Osnove optike (teleskopi, fotografske metode v astronomiji).

 

2. skupina (3. in 4. letnik)

Za to skupino pridejo v poštev vsa znanja, ki so zahtevana za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike. Glej tukaj.

 

7. 9. 2019

Pomembno obvestilo za srednješolske mentorje/mentorice!

V šolskem letu 2019/20 bo tekmovanje iz znanja astronomije za srednje šole in gimnazije potekalo v dveh tekmovalnih skupinah.

1, skupina je namenjena dijakom in dijakinjam 1. in 2. letnikov, 2. tekmovalna skupina pa 3. in 4. letnikom srednjih šol oz. gimnazij.

Naloge v 1. skupini bodo prilagojene nivoju znanja 1. in 2. letnikov. S tem želimo spodbuditi dijake in dijakinje k večji udeležbi na tekmovanju iz znanja astronomije, saj je bila enotna skupina za marsikaterega srednješolca oz. srednješolko pretežka. Upamo, da bo tako tudi prehod iz osnovnošolskega tekmovanja na srednješolski nivo lažji.

Spremembe so objavljene v pravilniku tekmovanja in tudi v razpisu za izbiro ekipe za mednarodna tekmovanja.

Še eno pojasnilo.

Čas trajanja šolskega tekmovanja iz znanja astronomije bo v vseh tekmovalnih skupinah 60 minut.

27. 8. 2019

Slovenija pod skupnim nebom!

Na pobudo Zorka Vičarja vabimo šole in astronomska društva k izvedbi sočasnega javnega opazovanja neba in planetov. Dogodek bo 6. septembra 2019 v večernih urah. Podrobnosti so objavljne v revijah Presek in Spika ter na spletni strani Portal v vesolje, kjer lahko svoje opazovanje tudi prijavite ali poiščete lokacije drugih organizatorjev.

11. 8. 2019

Dve srebrni medalji in pohvala na 13. MOAA!

Na 13. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, ki je potekala med 2. in 10. avgustom na Madžarskem, sta Ema Mlinar in Marko Čmrlec prejela srebrni medalji, Jon Judež pa pohvalo. Čestitke vsej ekipi!

11. 7. 2019

Srebrni red za zasluge za DMFA Slovenije!

10. julija 2019 je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor predsedniku DMFA Slovenije dr. Draganu Mihailoviću vročil srebrni red za zasluge. Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije je to visoko državno priznanje prejelo za 70 let prispevanja k razvoju pedagoškega, strokovnega in znanstvenega dela na področjih matematike, fizike in astronomije. Več ...

 

 

 

 

 

3. 7. 2019

Uspešno izpeljano astronomsko tekmovanje treh dežel

Med 28. in 30. junijem 2019 je v Avberju, Slovenija, v organizaciji DMFA Slovenije potekalo Astronomsko tekmovanje treh dežel, ki so se ga udeležile olimpijske ekipe za Mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Naši tekmovalci so se odlično odrezali. Ema mlinar je zasedla tretje mesto, Marko Čmrlec je bil drugi, zmagovalec tekmovanja pa je bil madžarski dijak Varga Vazsony. Čestitamo!

1. 4. 2019

Izjemni rezultati mladih astronomov na 26. SAO

Znani so rezultati 26. sanktpeterburške astronomske olimpijade za leto 2019. Alexander Gaydukov (9. razred) je v svoji kategoriji zasedel drugo mesto in prejel zlato priznanje. Peter Andolšek je v kategoriji 8. razredov zasedel četrto mesto in prejel zlato priznanje. Srebrna priznanja so prejeli Tomaž Holc (7. razred), Nika Dolenec in Brest Lenarčič (8. razred), Miha Brvar in Erik Červek Roškarič (9. razred). Bronasta  priznanja so prejeli Nace Hranjec (7. razred), Mark Oman in Sandoleja Pučko (8. razred), Tian Strmšek in Martin Mutec (9. razred). Čestitamo!

28. 3. 2019

Astronomija - Messierov maraton 2019

30. in 31. marec 2019, Trnovo nad Novo Gorico.

Pridite in od blizu spoznajte praktično astronomijo. Tekmovanje ni obvezno. Pripeljite teleskop, če ga imate. Začetniki, dobili boste pomembne nasvete, kako začeti z astronomskimi opazovanji. Spoznali boste, kako z astronomskimi opazovanji popestriti šolski program in še več.

Organizacija: AD Teleskop Nova Gorica in DMFA Slovenije.

18. 3. 2019

4. dnevi astronomije na OŠ Ivana Roba

Med 11. in 25. marcem 2019 v organizaciji DMFA Slovenije in Prirodoslovnega muzeja Slovenije na OŠ Ivana Roba v Šempetru pri Gorici potekajo 4. dnevi astronomije. Častni pokrovitelj prireditve je predsednik RS Borut Pahor.

23. 2. 2019

Praktične naloge preteklih SAO

Na tej povezavi so objavljene stare praktične naloge SAO.

21. 2. 2019

Rezultati teoretičnega dela 26. SAO

Znani so rezultati teoretičnega kroga 26. SAO: http://school.astro.spbu.ru/?q=node/576.

Na praktični del 26. SAO so se uvrstili tekmovalci, ki so na teoretičnem delu dosegli 11 ali več točk.

Praktični del bomo zaradi organizacijskih razlogov izvedli na matičnih šolah uvrščenih tekmovalcev. Mentorjem bomo naloge poslali 4. marca zjutraj po elektronski pošti. Mentorji naj organizirajo pisanje 4. marca na šoli in poskenirane izdelke še isti dan pošljejo na astro@dmfa.si.

O podrobnostih bodo mentorji še obveščeni.

5. 2. 2019

Dan žensk in deklet v astronomiji

Združeni narodi so 11. februar razglasili za Dan žensk in deklet v znanosti. Ob tem dnevu vas astrofizičarke z Univerze v Novi Gorici vabijo, da jih obiščete! 11. februarja 2019 ob 17. pripravljajo v Univerzitetnem središču v Ajdovščini dogodek Ženske v astronomiji. Več ...

6. 2. 2019

26. sanktpeterburška astronomska olimpijada (SAO)

Objavljene so naloge letošnjega teoretičnega dela SAO. Povezava.

24. 1. 2019

26. SAO - obvestilo za mentorje

Mentorji NE prijavljate tekmovalcev na spletni strani organizatorja SAO!

Prijave naredi tajnik tekmovanja pri DMFA Slovenije.

22. 1. 2019

Znani so rezultati izbirnega kroga 26. sanktpeterburške astronomske olimpijade

Rezultate si lahko ogledate na tej povezavi.

Za uvrstitev na teoretični krog SAO so morali tekmovalci doseči 20 ali več točk.

V kratkem bomo mentorjem poslali sporočilo o nadaljnjem poteku tega tekmovanja.

Teoretični del 26. SAO bo 2. 2. 2019.

Tekmovalci iz severne in severovzhodne Slovenije bodo tekmovali na OŠ Turnišče.

Tekmovalci iz osrednje in jugozahodne Slovenije bodo tekmovali na OŠ Domžale.

Srednješolci bodo tekmovali na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani.

13. 1. 2019

Objava nalog in rešitev DT astronomija 2019

Nedelja, 13. 1. 2019

Na strežniku so objavljene nove verzije rešitev nalog DT iz znanja astronomije za leto 2019.

9. 1. 2019

Objavljene so naloge za 26. sanktpeterburško astronomsko olimpijado

Naloge so dostopne TUKAJ.

10. 1. 2019

Leto 2019 bo v znamenju astronomije!

 V letu 2019 mineva 100 let od ustanovitve Mednarodne astronomske zveze IAU.

IAU povezuje astronome z vsega sveta. Skozi vse leto bodo potekale aktivnosti, ki želijo poudariti pomen astronomije za izobraževanje, razvoj in povezovanje med narodi. Pridružite se številnim aktivnostim, ki jih bomo organizirali tudi v Sloveniji!

Slovenija se bo v letošnjem letu pridružila 72 državam, kjer bo potekalo več kot 700 astronomskih aktivnosti tako na mednarodni kot na državni ravni. Pobudo je dala Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki letos praznuje sto let, v Sloveniji pa bomo ob tem jubileju praznovali tudi 70-letnico delovanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).

Prvi dogodek, na katerega vas vabimo, je “100 ur astronomije”. Gre za podoben projekt kot ob Mednarodnem letu astronomije 2009. Mednarodni dogodek bo potekal štiri dni, od 10. do 13. januarja, cilj pa je širiti navdušenje in veselje do opazovanja in raziskovanja vesolja. Vsi, ki ste aktivni na področju astronomije (v šolah, astronomskih krožkih, astronomskih društvih), ste toplo vabljeni, da v tem času organizirate astronomske dogodke (opazovanja, predavanja,...) in jih v sklopu projekta “100 ur astronomije” najavite na info@portalvvesolje.si.

 

Seznam astronomskih aktivnosti v Sloveniji je objavljen na Portalu v vesolje (www.portalvvesolje.si), kjer bodo tudi najavljeni vsi dogodki v sklopu praznovanj IAU 100.

 

Spletne povezave

Portal v vesolje - www.portalvvesolje.si

DMFA Slovenije - www.dmfa.si

Slovenska astronomska revija Spika - http://astronomska-revija-spika.si/

Projekt “100 ur astronomije” - https://www.100hoursofastronomy.org/

IAU 100 - https://www.iau-100.org/

 

Informacije

Andreja Gomboc

Nacionalni koordinator IAU 100

Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici

E-mail: andreja.gomboc@ung.si

 

19. 12. 2018

Obvestilo o organizaciji DT iz astronomije in tekmovanja Bober

12. januarja 2019 sovpadata državno tekmovanje iz znanja astronomije in tekmovanje Bober. Z organizatorji Bobra smo se dogovorili, da bo za tiste tekmovalce, ki želijo sodelovati na obeh tekmovanjih, to omogočeno na lokaciji tekmovanja Bober v Mariboru.

Bober skupina 1:  začetek ob  9.30 (vsi tekmovalci iz znanja astronomije so v tej skupini), konec ob 10.15.

DT iz znanja astronomije: začetek ob 10.45, konec pisanja ob 12.45.

Bober skupina 2: 10.30 do 11:30.

Mentorji na šolah morajo do 2. 1. 2019 na strežniku DMFA spremeniti lokacijo tekmovanja za tiste tekmovalce ki sodelujejo na obeh tekmovanjih. Izberejo: Lokacije - Maribor (Bober).